Chinese autobouwers strijden om status van grootste aandeelhouder van Daimler

De Chinese autobouwer Beijing Automotive Industry Company (Baic) heeft een plan geactiveerd om in zijn Duitse sectorgenoot Daimler een belang van ongeveer 10 procent uit te bouwen. Dat hebben waarnemers tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Door de operatie zou Baic zijn belang in Daimler verdubbelen. Daarmee zou de Chinese groep ook de grootste aandeelhouder van het Duitse autoconcern worden.

Op dit ogenblik is Zhejiang Geely Holding, eveneens een Chinese autogroep, de grootste aandeelhouder van Daimler. Geely heeft 9,69 procent van de aandelen van het Duitse concern in portefeuille. Daarna volgt de Britse bank HSBC Holdings met een belang van 5,23 procent. Baic staat momenteel op de derde plaats.

Ambities

Bij de verdubbeling van zijn belang zou Baic ook een zetel in het bestuur van de Duitse groep nastreven. Geely heeft geen vertegenwoordiging in het bestuur van Daimler.

Daimler en Baic werken al langer samen. De twee constructeurs hebben met Beijing Benz Automotive immers al een joint-venture voor de verkoop van auto’s op de Chinese markt. De partijen werken ook samen in Foton Daimler Automotive (BFDA), verkoper van vrachtwagens van het merk Mercedes-Benz in China.

Baic zou nu gestart zijn met de aankoop van aandelen om zijn belang in Daimler te verdubbelen, ingegeven door de ambitie om binnen het Duitse concern een grotere aanwezigheid uit te bouwen dan rivaal Geely. Baic zou zich naar de buitenwereld immers willen opwerpen als de belangrijkste partner van Daimler in China.

Plafond

Geen van de Chinese aandeelhouders zou echter plannen hebben om in Daimler een belang van meer dan 10 procent uit te bouwen. Dan zou immers een onderzoek volgen van het Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin), de Duitse toezichthouder voor de financiële markten.

Geely heeft sinds begin vorig jaar een belang van 9,69 procent in Daimler hebben opgebouwd. De twee partijen zouden plannen hebben voor een joint-venture rond de bouw van elektrische auto’s van het merk Smart in China.

Geely is ook eigenaar van Volvo. Baic werkt anderzijds eveneens samen met Hyundai.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20