China zegt met zijn streng beleid geen bedrijven te viseren die op buitenlandse beurzen noteren

De Chinese autoriteiten treden almaar strenger op tegen de techbedrijven in eigen land. Om de haverklap worden er nieuwe regels opgelegd aan die bedrijven. Sommige critici beweren dat China op die manier de ondernemingen viseert die op de buitenlandse beurzen noteren zoals de taxi-app Didi. “Is niets van aan”, reageert de regulator China Securities Regulatory Commission (CSRC).

Dat de Chinese regeldrift vergaande gevolgen kan hebben die tot in het buitenland voelbaar zijn, werd vorige week nogmaals duidelijk. Toen kwam aan het licht dat de Chinese taxi-app Didi overweegt om de Amerikaanse beurs de rug toe te keren. Het bedrijf zou die beslissing hebben genomen in het licht van de strenge Chinese regelgeving.

Chinese regeldrift

De Chinese autoriteiten leggen met de regelmaat van de klok nieuwe regels op aan de techbedrijven. Zo heeft het land onlangs nog nieuwe regels uitgevaardigd met betrekking tot de advertenties die de techbedrijven online plaatsen. De bal ging vorig jaar al aan het rollen toen de Chinese overheid de beursgang van Ant Group een halt toeriep. Eerder dit jaar heeft de Chinese centrale bank het bedrijf van Jack Ma een grondige herstructurering opgelegd.

“Het belangrijkste doel van deze maatregelen is het monopolie te reguleren, de belangen en gegevensbeveiliging van kleine en middelgrote ondernemingen te beschermen en de veiligheid van persoonlijke informatie te waarborgen”, aldus de CSRC in een verklaring.

Desalniettemin meldden sommige media de afgelopen weken dat China bedrijven met een VIE-structuur (Variable Interest Entity) waarschijnlijk zal verbieden een notering in de VS te krijgen. “Dat is een compleet misverstand”, laat de regulator weten. De VIE-structuur, die veel wordt gebruikt door technologiebedrijven, is twee decennia geleden in het leven geroepen om regels te omzeilen die buitenlandse investeringen in gevoelige sectoren zoals media en telecom beperken. Die structuur stelt een Chinees bedrijf in staat zijn winst over te hevelen naar een offshore entiteit met aandelen die buitenlandse investeerders dan kunnen bezitten.

Constructieve gesprekken

“Het beleid van de CSRC is niet bedoeld om hard op te treden tegen specifieke bedrijfstakken of particuliere ondernemingen en houdt niet noodzakelijk verband met de overzeese noteringen van ondernemingen”, vervolgt de Chinese regulator.

De CSRC heeft vernomen dat sommige Chinese bedrijven actief communiceren met binnen- en buitenlandse regelgevende instanties om in de Verenigde Staten naar de beurs te gaan. De CSRC zal naar eigen zeggen de keuze van de ondernemingen om in het buitenland op de beurs te noteren respecteren.

De regulator verklaarde dat hij open en constructieve gesprekken heeft gevoerd met de SEC en de Public Company Accounting Oversight Board, en dat hij positieve vooruitgang heeft geboekt met betrekking tot de samenwerking op een aantal belangrijke punten.

Tot slot merkt de CSRC in de verklaring wel op dat sommige actoren in de VS het toezicht op de kapitaalmarkt de afgelopen jaren hebben “gepolitiseerd” en dat ze afgelopen jaren gedreigd hebben Chinese bedrijven van de beurs te halen, “hetgeen indruist tegen de beginselen van een markteconomie en wereldwijde investeerders schaadt.”

Meer