China wil (nog) meer controle over de financiën van techreuzen: een nieuwe golf van maatregelen komt eraan

China wil nieuwe maatregelen opleggen aan zijn digitale reuzen om zo hun investeringen en financiering meer in de gaten houden. Begint het land, nu het projectontwikkelaars ervan beschuldigt buitensporige leningen aan te gaan, te vrezen voor zijn economie?

Er lijkt maar geen einde te komen aan de Chinese regeldrift. Het land werkt aan nieuwe regels voor de techbedrijven, laat het persagentschap Reuters weten. Zo wil het land met de nieuwe maatregelen meer inzage krijgen in de financiën van de Chinese techbedrijven. Het is de bedoeling dat de bedrijven die fondsen willen werven of plannen hebben om te investeren daarvoor de toestemming vragen aan Peking.

100 miljoen gebruikers

Bronnen die dicht bij de zaak staan, zeggen dat de maatregel, die is opgesteld door de Cyberspace Administration van China, zal gelden voor alle bedrijven met meer dan 100 miljoen gebruikers en meer dan 10 miljard yuan aan inkomsten (ongeveer 1,5 miljard euro). Zij zal ook van toepassing zijn op ondernemingen in sectoren die op de “negatieve lijsten” van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming staan.

China legt de techbedrijven almaar strengere maatregels op. In 2021 heeft het land onder meer beslist om de tijd die de jongeren achter hun pc zitten in te korten. Ook gelden er strenge regels voor de manier waarop de techbedrijven hun data gebruiken.

De beslissing van China om strenger toe te zien op de financiën van de techbedrijven komt er in het licht van de schuldencrisis in de vastgoedsector. Steeds meer projectontwikkelaars beginnen problemen te krijgen met het beheer van hun schulden, en China stelt vast dat zij te veel leningen zijn aangegaan, op een wijze die vaak als wild en onverantwoordelijk wordt omschreven. De wens om fondsenwerving in de gaten te houden, zij het in een andere sector, kan een teken zijn dat China bang begint te worden voor de gevolgen van “wilde fondsenwerving” voor zijn economie.

Vergroting van het aandeel technologie in het bbp

Tegen 2025 wil China dat technologie 10 procent van zijn bbp uitmaakt. Hoewel China al maanden in overvloed maatregelen oplegt, is technologie eigenlijk een sector die Peking boven alle andere waardeert. Het land loopt op dit gebied voor op veel andere landen en is voornemens dit te blijven. China wil zelfs nog verder gaan en een leider worden op verschillende andere gebieden, waaronder halfgeleiders en kunstmatige intelligentie.

Vraag is of de strengere toezicht zijn vruchten zal afwerpen. China wil namelijk bedrijven zijn visie op goed bestuur opleggen in een streven naar stabiliteit. Alleen de tijd zal leren of dit een effectieve manier is om die doelstelling te halen

Meer