Ook in 2022 legt China de techsector strengere regels op: het land neemt nu de algoritmen in het vizier

2022 brengt nog meer strenge regels met zich mee voor de Chinese techbedrijven. China heeft de laatste hand gelegd aan een regelgeving die bepaalt hoe technologiebedrijven algoritmen mogen gebruiken. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

De regelgeving die bepaalt hoe bedrijven algoritmes mogen gebruiken, komt niet als een verrassing. China had vorig jaar al aangekondigd dat het werkte aan zo’n wetgeving. Die is nu volledig gefinaliseerd en zal vanaf 1 maart 2022 van kracht zijn. Vanzelfsprekend treffen de nieuwe regels de techbedrijven. Algoritmen zijn immers van cruciaal belang voor de manier waarop veel technologiebedrijven werken.

Strengere regels gebruik algoritmen

Om te beginnen mogen bedrijven niet langer algoritmes gebruiken om iets te doen dat in strijd is met de Chinese wetgeving, zoals het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Voorts moeten algoritmische aanbevelingsdiensten die nieuwsinformatie verstrekken een vergunning krijgen. Ze mogen ook geen fake news verspreiden.

Bedrijven moeten gebruikers informeren over de “basisbeginselen, het doel en het belangrijkste werkingsmechanisme” van de diensten die een beroep doen op algoritmen. Gebruikers moeten daarbij de optie krijgen om geen gebruik te maken van die diensten. Daarenboven moeten ze mogelijkheid krijgen om “tags” die algoritmen gebruiken om diensten en producten aan te bevelen, te selecteren of te verwijderen.

Tot slot moeten bedrijven het veilige gebruik van algoritmische aanbevelingsdiensten voor ouderen vergemakkelijken en hen beschermen tegen zaken als fraude en oplichting.

Boetes tot 100.000 yuan

Bedrijven die de regels overtreden, kunnen boetes krijgen, gaande van 10,000 tot 100,000 yuan (1.570 tot 15.740 dollar). Vraag is in welke mate bedrijven zullen toestaan dat de overheid inzage krijgt in de algoritmen. Dat betekent immers dat het bedrijf een deel van zijn geheimen moet prijsgeven. “Algoritmes zijn het diepste geheim van een bedrijf, hun waardevolste bezit en de overheid daarin laten graven zou een probleem zijn”, merkt Kendra Schaefe, een partner van het onderzoeksbedrijf Trivium China, op in een reactie aan CNBC.

Ze vraagt zich ook hoe China controle kan uitoefenen op het correcte gebruik van algoritmen. “Hoeveel toegang tot de code (achter de algoritmen) krijgt de CAC (Cyberspace Administration of China)? En zelfs als de toezichthouder toegang heeft tot de code, kan het er echt voor zorgen dat dit soort dingen niet gebeurt?”, klinkt het.

Hoe dan ook is de nieuw regelgeving opnieuw een manier waarop China de techsector wil beteugelen. De Chinese overheid heeft die sector vorig jaar tal van nieuwe regels opgelegd. Zo gelden er bijvoorbeeld sinds oktober 2021 strengere regels voor de behandeling van de persoonsgegevens van de gebruikers. Het ziet er dus naar uit dat er in 2022 een vervolgt wordt gegeven aan de Chinese regeldrift.

(lb)

Meer