“China’s strenge aanpak van techbedrijven kan decennia duren, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn”

Techbedrijven in China krijgen het zwaar te verduren. De overheid legt hen almaar strengere regels op. Zo hebben de Chinese autoriteiten recent nog enkele techgiganten beboet wegens monopoliepraktijken. Volgens Tariq Dennison, vermogensbeheerder bij GFM Asset Management, zal de strenge aanpak van China nog tientallen jaren aanhouden.

Verschillende Chinese bedrijven, waaronder Alibaba, Tencent en Baidu, hebben afgelopen weekend in totaal 3 miljoen euro aan boetes gekregen. De Chinese autoriteiten hebben die bedrijven een financiële sanctie opgelegd wegens monopoliepraktijken. Het is het zoveelste bewijs dat China weigert de teugels te vieren wat de aanpak van de techbedrijven in eigen land betreft. Ook verschillende andere sectoren, zoals onderwijs en entertainment, ontsnappen niet aan de Chinese regeldrift.

20 à 30 jaar

De kans dat China binnenkort kiest voor een soepelere aanpak van de techsector is volgens Dennison zeer klein. “De strenge houding van China kan nog 20 à 30 jaar aanhouden”, zei hij in een reactie aan CNBC. “Het is allemaal in fases gebeurd. Kijk naar de mate waarin de Chines techregelgeving is geëvolueerd de afgelopen dertig jaar. Deze dingen lijken misschien in stappen te gebeuren, maar er zijn de afgelopen decennia heel veel kleine stappen gezet om te komen tot waar we vandaag zijn.”

Toch verwacht hij niet dat langetermijnbeleggers zich zullen laten afschrikken door de onzekere vooruitzichten op het gebied van regelgeving. “Ik zou zeggen dat geduldig kapitaal op dit moment meer en meer aandelen koopt van Baidu, Alibaba, Tencent en JD omdat ze kijken naar de langetermijnvooruitzichten,” zei Dennison. De vermogensbeheerder verwijst daarbij naar investeringen met een langere tijdshorizon en die minder speculatief van aard zijn.

Voordelen van de strengere aanpak

De strenge houding van China (tegenover tech) heeft heel wat beleggers op de verkoopknop doen drukken. Zo zijn de aandelen van Alibaba en Baidu ruim 40 procent minder waard in vergelijking met begin dit jaar. Tencent verloor tijdens diezelfde tijdspanne zo’n 15 procent.

Dennison zei ook nog dat China’s techgiganten in feite zouden kunnen profiteren van een nieuwe wetgeving. Hij benadrukte tijdens het interview dat het China’s bedoeling is om de welvaartskloof te verkleinen.

“Mensen met minder welvaart krijgen daardoor meer koopkracht. Als China erin slaagt om zo een grotere middenklasse te creëren, zal dat ervoor zorgen dat de techbedrijven meer klanten hebben om te bedienen”, klonk het. (mah)

Meer