China verbiedt “verwijfde” genderbeelden in games

De Chinese gamingbedrijven Tencent en NetEase moeten “verwijfde” genderbeelden uit hun games schrappen. De maatregel is de nieuwste in een reeks die Chinese autoriteiten hebben genomen om hun greep op de technologiesector aan te scherpen.

Eerder beval China Tencent en NetEase om hun focus op winst te beëindigen. Nu moeten ze inhoud van games schrappen die als “verwijfdheid” wordt beschouwd. Peking wil daarmee de jongerencultuur, genderidealen en het bereik van “big tech” sturen.

Aandelen kelderen

De reden voor het bevel is ingegeven door de opvatting van delen van de politieke klasse dat “verwijfde mannen fysiek zwak en emotioneel kwetsbaar zijn”, zegt Geng Song, universitair docent aan de Universiteit van Hongkong, aan persbureau AFP. Hij leidt daaruit af dat “vrouwelijke” mannen volgens die doctrine de natie niet kunnen verdedigen.

De maatregel is de laatste in een reeks die de autoriteiten hebben genomen om hun greep op de technologiesector aan te scherpen. Ze hebben de aandelen van enkele van de grootste namen in de sector doen kelderen. Het gaat onder meer om e-commercetitanen Alibaba en JD.com.

Gezichtsherkenning

Gamebedrijven hebben de beperkingen voor minderjarigen al aangescherpt onder druk van Peking, dat in nieuwe regelgeving de tijd die kinderen online mogen gamen ook drastisch beperkt tot slechts drie uur per week tijdens het schooljaar.

Techgigant Tencent heeft in juli een “middernachtpatrouille” met gezichtsherkenning ingevoerd om kinderen uit te roeien die zich voordoen als volwassenen om de avondklok te omzeilen.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20