China wil aan sneltempo eerste ruimtehaven bouwen in Hoorn van Afrika

Een aantal Chinese bedrijven wil de komende jaren een commerciële ruimtehaven bouwen in het Afrikaanse land Djibouti, in de Hoorn van Afrika.

Waarom is dit belangrijk?

China probeert de voorbije jaren een serieus inhaalmanoeuvre uit te voeren in de ruimte, waar het tijdens de twintigste eeuw relatief weinig kon bereiken. Net als Europa, dat een ruimtehaven in Frans-Guyana heeft, wil het land nu ook raketten lanceren uit andere regio’s.

De essentie: Het Hongkongse bedrijf Aerospace Technology Group (HKATG) en de in Shanghai gevestigde onderneming Touchroad International Holdings Group hebben een zogenaamd memorandum van overeenstemming getekend om de ruimtehaven te bouwen

  • Dat betekent dat er nog geen formeel contract is. Een memorandum van overeenstemming is simpelweg een formele versie van het herenakkoord en is dus niet juridisch afdwingbaar.
  • Toch lijken de bedrijven en de overheid van Djibouti het serieus te menen. Ze zouden van plan zijn om zo’n miljard dollar te investeren in de ruimtehaven. Met dat geld moeten zeven lanceerplatformen en drie testfaciliteiten worden gebouwd.
  • De president van het land, Ismail Omar Guelleh, ontmoette vorige maandag vertegenwoordigers van de bedrijven om de plannen te bespreken. Indien die er komt, wordt het de eerste ruimtehaven in Afrika.

Binnen vijf jaar

En nu: Er wordt verwacht dat de betrokken partijen in maart al een formele overeenkomst zullen ondertekenen.

  • Daarna zal de bouw van het project, in de noordelijke regio Obock, dicht bij de Rode Zee, van start gaan. Binnen vijf jaar zou de ruimtehaven operationeel moeten zijn.
  • De overheid van Djibouti zal zo’n tien vierkante kilometer land vrijmaken voor het project. Het gebied zal voor minstens 35 jaar gebruikt kunnen worden door de Chinese bedrijven.
  • Ook zal in het land de nodige infrastructuur worden gebouwd om de ruimtehaven te ondersteunen. Zo zullen ook een haven en een snelweg worden aangelegd in de regio.
  • Na deze periode zal de overheid van Djibouti de controle over de ruimtehaven krijgen.
Meer