China neemt laatste horde voor Marslanding in 2020

Het Chinese ruimteagentschap heeft met succes een test afgelegd die cruciaal is voor een missie naar Mars in 2020.

Volgend jaar lanceert China een onbemande ruimtemissie met als eindbestemming Mars. Dat bevestigt Zhang Kejiang, directeur van het Chinese ruimteprogramma na een succesvolle zweef-en-obstakeltest.

Verkenner op Mars

De Marsrover manoeuvreerde zelfstandig op een testterrein. Daarbij vermeed hij obstakels en geraakte hij over de ongelijkmatige bodem, net zoals hij op Mars zal moeten doen.

China is sinds 2016 bezig met een Marsprogramma. Het land wil in 2020 Mars bereiken en zou daarmee de tweede natie ooit zijn. De Long March 5-raket zal de Marslander tot op de rode planeet brengen. De reis zal zeven maanden duren, de landing slechts zeven minuten. Dat is meteen ook de grootste uitdaging.

Chang

China heeft op korte tijd veel bereikt met zijn ruimtevaartprogramma. Vorig jaar stuurde het land de Chang’e-4- verkenner al naar de achterzijde van de maan, een primeur. Daarmee werden ze het derde land dat de maan bereikt met een eigen ruimtetuig, na Rusland en de Verenigde Staten. Ook de Britten hebben intussen plannen voor de maan.

Ruimtestation

De maan en Mars zijn niet de enige doelen voor het Chinese ruimte-agentschap. Tegen 2022 willen zij een volledig functioneel ruimtestation uitgebouwd hebben. Niet toevallig is dat ook wanneer het Amerikaanse NASA ook een nieuw ruimtestation in een baan rond de maan wil brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20