Britten plannen maanmissie met mini-maanrover

Groot-Brittannië stuurt voor het eerste een maanrover naar de ruimte. Het land doet dat met een kleine maanrover, de Spacebit. Die moet in 2021 over het maanoppervlak lopen.

In de zomer van 2021 sturen de Britten met Astrobotics, een Amerikaans privébedrijf, de maanrover Spacebit naar de maan. De Britse Spacebit is een erg kleine maanrover die slechts 1,2 kilo weegt. Een volwassen persoon kan de Spacebit vlotjes met twee handen vastnemen. Hij is nauwelijks een halve meter groot.

Poten in plaats van banden

De grootte is niet het enige bijzondere deel aan Spacebit. De Britse maanrover heeft poten in plaats van banden. Daarmee moet hij makkelijker kunnen manoeuvreren dan andere rovers.

De kleine maanrover Spacebit moet een eenvoudige taak verrichten. In de zomer van 2021 gaat hij met de ULA Vulcan mission naar de maan. De maanlander Peregrine, ook van Astrobotics, deponeert hem dan op het maanoppervlak. Dan zal Spacebit tien meter stappen, een reeks foto’s en filmpjes maken en terugkeren naar de Peregrine. Leuk detail: de Spacebit kan ook selfies maken: op een deel van de foto’s is de rover zelf te zien.

Een maanrover die kan springen

Met zijn klein formaat en spinnenbenen is de Britse Spacebit een uitzondering bij de maanrovers. Niet alleen moet hij niet rollen, hij kan ook over een object heen springen. Dat moet er opnieuw voor zorgen dat hij verschillende terreinen aankan. De rover moet ook herbruikbaar zijn. Na zijn wandeling, komt hij opnieuw aan boord van de Peregrine en vliegt hij weer naar huis.

Als de missie lukt, is Groot-Brittannië het vierde land ter wereld om de maan te bereiken. Rusland, de Verenigde Staten en China gingen de Britten voor. Ook India probeert al enkele jaren om de maan te bereiken, maar die missies liepen met een sisser af. Het is onwaarschijnlijk dat zij nog een missie lanceren voor de geplande lancering van de Spacebit.

Meer