Komt er een militaire escalatie tussen China en het Westen? Expert vreest een gevaarlijk spel van blufpoker

China duldt niet langer dat het Westen militaire oefeningen langs zijn grenzen uitvoert. Dit kan verregaande gevolgen hebben, zeker als het land militair gaat optreden tegen Taiwan. Professor internationale politiek Tom Sauer schetst tegenover Business AM een gevaarlijk beeld.


Beluister hier het volledige interview met professor Sauer:


In het nieuws: China waarschuwt het Westen dat het niet meer welkom is in het Chinese luchtruim en wateren, bijvoorbeeld om militaire oefeningen of controles uit te voeren. Vooral Amerika staat nu voor de keuze: blijft het militair actief in de buurt van Chinees grondgebied? Een escalatie behoort tot de mogelijkheden.

  • Sauer: “China heeft altijd gezegd dat Taiwan tot China behoort. Niemand weet wanneer China tot die stap zal overgaan. Het zal eerst met niet-gewelddadige middelen proberen om Taiwan te overtuigen om zich aan te sluiten bij China. Maar als Taiwan dat weigert op dat moment, dan kan China met militaire middelen Taiwan proberen in te nemen. Dat moment zal nog niet meteen voor nu zijn, maar eerder binnen vijf of tien jaar. Of vijftien jaar. En dan is het maar de vraag of Amerika zich zal verzetten.”
  • “Amerika gebruikt vooral het veiligheidsnarratief. Dat China een gevaarlijke, expansionistische macht zou zijn. Amerika gebruikt dat narratief om andere landen en bondgenoten mee achter hun kar te spannen. Maar daarachter zit een verschuivende machtspolitiek. Amerika doet dit vooral om zelf de nummer één te kunnen blijven, maar komt daar natuurlijk niet expliciet voor uit. De vraag is of die andere landen daar in moeten meestappen.”
  • “Ik vrees dat de westerse wereld zich niet zal terugtrekken en dat er op zeker moment kleine schermutselingen zullen komen. En dan wordt het een blufpoker, wie dat het langste volhoudt. China heeft daar veel meer belangen op het spel staan, omdat het eigen grondgebied is”, stelt Sauer. “Op een zeker moment moeten de Westerlingen zich toch serieuze vragen stellen bij het feit of dat het in hun belang is om daar militair actief te blijven.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.