China laat doel voor economische groei los, met ‘dank’ aan coronavirus

Als gevolg van de coronacrisis stelt China zich voor dit jaar geen doelen voor economische groei. Dat zei premier Li Keqiang tijdens de opening van het dertiende Nationale Volkscongres in Peking.

Dat China geen specifiek economisch doel vooropstelt, heeft te maken met ‘moeilijk voorspelbare factoren en de grote onzekerheid voor de wereldwijde coronapandemie’, stelde de premier in zijn toespraak. Normaal had dat Nationaal Volkscongres, het Chinese schijnparlement, moeten doorgaan op 5 maart, maar er kwam uitstel om de gekende redenen.

‘Geen specifiek target zetten voor economische groei zal ons allemaal toelaten om ons te concentreren op het verzekeren van stabiliteit’, klonk het. Wat betreft het begrotingstekort, heeft China wel doelen. Het is de bedoeling om het tekort op ‘minstens 3,6 procent’ te zetten. Vorig jaar was dat nog 2,8 procent. Het budget voor defensie groeit minder sterk. De Chinese overheid brengt de groei terug tot 6,6 procent.

Tot slot verwacht de regering dat er dit jaar 9 miljoen banen bijkomen. In vergelijking met de groeidoelstellingen van vorig jaar zijn dat er 2 miljoen minder. Ook is bepaald dat het steunfonds voor kleine ondernemingen langer actief blijft. Nog tot maart volgend jaar kunnen Chinezen steun krijgen voor hun bedrijf.

Wilde dieren

Andere opvallende mededelingen gingen enerzijds over wilde dieren en anderzijds Hongkong. Zo heeft China hoge straffen ingesteld voor het illegaal jagen op wilde dieren – zoals vleermuizen, schubdieren en delen van tijgers – en het illegaal verhandelen ervan. Die regels zijn al sinds januari in voege, toen de corona-uitbraak gelinkt werd aan een wilde dierenmarkt in de stad Wuhan.

En dan zijn er nog de stadstaten Macau en Hongkong, waar Peking een nieuwe veiligheidswet zal opleggen. ‘De overheden in Macau en Hongkong moeten hun grondwettelijke plicht om de nationale veiligheid te waarborgen gaan naleven’, zei Li, die vindt dat er ‘beter gehandhaafd moet worden’. Volgens verschillende internationale waarnemers betekent dit het einde van Hongkong zoals we het vandaag kennen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20