Levert China drones aan Rusland?

Een Chinese dronefabrikant zou onderhandelingen voeren met het Russische leger om al in april drones te leveren.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland blijft zich inzetten om Oekraïens grondgebied te veroveren ;terwijl het westen zoveel mogelijk steunt levert aan Oekraïne om zich te verdedigen. China beweerde vooralsnog geen kant te kiezen, maar het lijkt steeds minder in staat om die claim geloofwaardig uit te spreken.

In het nieuws: Het bedrijf Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology zou in april ongeveer honderd ZT-180 drones leveren die een raketkop van 35 tot 50 kilogram kunnen dragen.

 • Het bedrijf wordt gecontroleerd door het Chinese Volksleger en zou onderhandelingen voeren met het Russische leger. De drones zouden gelijkenissen vertonen met de Iraanse Shahed kamikazedrones, meldt het Duitse mediabedrijf Der Spiegel. Bingo Intelligent zou ook componenten en kennis leveren zodat Rusland zelf tot ongeveer honderd drones per maand kan produceren.
 • Daarnaast zou Bingo Intelligent ook onderdelen leveren voor herstellingen aan Russische SU-27 straalvliegtuigen. Er zouden al plannen zijn om vervoerspapieren te vervalsen, zodat het lijkt alsof dit onderdelen zijn voor burgervliegtuigen.
 • Er komen signalen vanuit meerdere plaatsen die erop wijzen dat China mogelijk Rusland stiekem militair ondersteunt.
  • Zo meldt de Nederlandse omroep NOS dat Nederlandse microchips langs Chinese bedrijven worden geleverd aan de Russische defensie-industrie.
  • De Duitse regering zou ook info hebben dat China commerciële drones levert aan Russische klanten die ingezet kunnen worden om verkenningen uit te voeren in Oekraïne.
  • De Amerikanen zouden inlichtingen hebben dat China niet extra wapens zou leveren, maar mogelijk wel Rusland zou ondersteunen met wat het land op het slagveld kwijtraakte. Het gaat dan specifiek over munitie of wat Rusland niet meer kan krijgen door de westerse sancties, zoals bepaalde elektronica.

China neutraal?

Opmerkelijk: China lanceerde zopas een vredesplan om het conflict tussen Oekraïne en Rusland tot een goed einde te willen brengen.

 • Dat er ondertussen sprake blijkt te zijn van mogelijke leveringen, ondermijnt de legitimiteit van het vredesplan en China’s ‘neutrale’ rol.wel
 • Deze week waarschuwden Duitsland, de Verenigde Staten en andere westerse staten dat als China de Russische invasie militair zou ondersteunen, daar sancties en consequenties op zouden volgen.

Om terug te blikken op één jaar oorlog, en vooruit te blikken naar waar dit conflict heen gaat, kon Business AM spreken met vijf belangrijke actoren in Oekraïne en Rusland. Zij richten hun schijnwerpers op het conflict, de economische situatie van het belegerde land en wat de toekomst brengt.

Deze Oekraïne-specials zijn vanaf 27 februari te horen op Business AM, te beluisteren via onze website, de Business AM-app, DAB+ of online. Een trailer hoort u alvast hieronder.

Download hier de app voor Android of iPhone.

(evb)

Meer