Nederlandse chipmachinemaker ASML tussen twee vuren in techoorlog VS en China

ASML zegt dat de deal tussen de VS, Nederland en Japan om de export van chipmachines naar China te beperken, geen gevolgen zal hebben voor zijn omzet dit jaar. De grootste maker van apparatuur voor computerchips in Europa moet dansen op een slappe koord, want het bedrijf wil zowel de westerse politici als zijn belangrijke Chinese klant te vriend houden.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn reactie bevestigt ASML indirect dat exportbeperkingen richting China nabij zijn voor machines waarmee computerchips gemaakt worden. Maar de vraag blijft: wanneer zal de Chinese chipsindustrie de impact echt voelen?

In het nieuws: Officiële teksten zijn er niet, maar er zou een politiek akkoord zijn tussen de VS, Nederland en Japan om gevoelige chiptechnologie niet meer aan China te leveren, meldde persbureau Bloomberg vrijdag. Zulke exportbeperkingen hingen al maanden in de lucht en zijn een onderdeel van de technologie-oorlog tussen Amerika en China.

De reactie: ASML, dat beursgenoteerd is, reageert zaterdag via een geschreven verklaring aan enkele persbureaus. Het doel is wellicht de onrust bij beleggers weg te nemen.

  • ASML zegt dat de deal, die ook voor het bedrijf nog vaag is, “geen wezenlijke impact” zal hebben op zijn omzet van dit jaar.
  • Het bedrijf wijst erop dat het nog lang – wellicht maanden – kan duren vooraleer de overeenkomst tussen de landen is omgezet in concrete wetgeving.
  • “Naar wij begrijpen, zal de deal gericht zijn op geavanceerde chipproductietechnologie, inclusief -maar niet beperkt tot – geavanceerde lithografie-instrumenten”, klinkt het nog.
  • ASML deed ook een oproep: “Wat we nu nodig hebben, is stabiliteit en betrouwbaarheid in onze sector om verdere verstoringen in de wereldwijde halfgeleiderindustrie te voorkomen.”

Heet hangijzer: Op welke types machines zal een uitvoerrestrictie precies slaan? Zoals uit de reactie van ASML valt op te maken, is dat een van de belangrijkste kwesties.

  • Er bestaat vandaag al een exportverbod op zogeheten euv-machines (extreme ultra violet), de modernste apparatuur.
  • De vraag is onder meer of nu ook de iets oudere en minder geavanceerde duv-machines (deep ultra violet) onder een exportverbod gaan vallen. Het Witte Huis zou dat graag hebben, zodat er een gelijk speelveld ontstaat tussen Amerikaanse exporteurs en concurrenten als ASML in Nederland en Nikon in Japan.
  • Peter Wennink, de CEO van ASML, waarschuwt er vrijdag al voor dat China de nodige technologie gewoon zelf gaat maken, mocht het Westen de aanvoer van apparatuur afsnijden.

Meer