VS waarschuwt China: “Geef geen wapens aan Rusland”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakte in een onderhoud met de Chinese topdiplomaat Wang Yi duidelijk dat de Verenigde Staten niet zullen tolereren dat China munitie en wapens gaat leveren aan Rusland voor de strijd in Oekraïne.

In het nieuws: Washington beweert over indicaties te beschikken dat China zou overwegen om “dodelijke steun” – lees: militaire steun zoals wapens en munitie – te verlenen aan Rusland.

De details:

  • Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt de kwestie zaterdag te hebben aangekaart in een gesprek met hoge diplomaat Wang Yi, in de marge van de veiligheidsconferentie in München, Duitsland.
  • “Dodelijke steun” (lethal support) is een stap verder dan “niet-dodelijke steun”, zoals Chinese bedrijven die Rusland helpen bij het omzeilen van de economische sancties.
  • “We hebben gezien dat China niet-dodelijke steun aan Rusland verleent”, verklaarde Blinken bij CBS News. “De zorg die we nu hebben is – gebaseerd op informatie die we hebben – dat ze overwegen dodelijke steun te verlenen, en we hebben hen heel duidelijk gemaakt dat dat een ernstig probleem zou vormen voor ons, en in onze relatie.”
  • En verder: “Er zijn een hele reeks dingen die in die categorie passen, van munitie tot de wapens zelf.””

Nog dit: Voor de veelbesproken Chinese spionageballon kwamen er van Chinese kant geen excuses, verklaarde Blinken nog, maar hij voegde eraan toe dat de ontmoeting “nuttig” was.

Meer