China is een grotere wapenfabrikant dan Rusland

In de wereldwijde rangschikking van wapenproducenten moet China alleen de Verenigde Staten voor zich dulden. Het Aziatische land heeft echter Rusland een tweede naar een derde plaats teruggewezen. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

De onderzoekers wijzen er ook op dat voor de eerste keer een meer gedetailleerde studie over de Chinese wapenverkoop kon worden gemaakt.

Avic

De wetenschappers van Sipri berekenden dat de vier grootste defensiebedrijven van China drie jaar geleden een gezamenlijke verkoop van 54,1 miljard dollar boekten.

De grootste vertegenwoordiger van de Chinese wapenindustrie is vliegtuigbouwer China Aviation Industry Corporation (Avic), die drie jaar geleden een verkoop van 20,1 miljard dollar liet optekenen. In de ranglijst met de grootste wapenfabrikanten van de wereld komt Avic daarmee op een zesde plaats.

In de wereldwijde top tien kunnen drie Chinese ondernemingen worden opgemerkt. China North Industries Group Corporation (Norinco) staat met een verkoop van 17,2 miljard dollar wereldwijd op een achtste plaats. Norinco is tegelijkertijd de grootste producent van landsystemen in de wereld.

Daarna volgt China Electronics Technology (Cetc) met 12,2 miljard dollar. De vierde grootste wapenfabrikant van het land is China South Industries Group Corporation (CSGC) met een afzet van 4,6 miljard dollar.

Onafhankelijk

De Chinese staat is voor de wapenindustrie van het Aziatische land de grootste afnemer. ‘Bijna alle wapens die China produceert, worden in eigen land verkocht,’ benadrukt Nan Tian, wapenexpert bij het Noorse vredesinstituut. ‘Nagenoeg de volledige afzet gaat naar het Chinese leger. China wil voor zijn bewapening en militaire technologie zoveel mogelijk de afhankelijkheid van andere landen vermijden.’

‘Tegelijkertijd kan ook worden vastgesteld dat de buitenlandse vraag naar Chinese wapens toeneemt. Dat is echter een langzaam proces. China zal nog een lange weg moeten gaan vooraleer het land een even grote wapenexporteur is geworden als Rusland.’

Het is de eerste keer dat China in de rangschikking van het Sipri is opgenomen. ‘Voordien was het onmogelijk voldoende informatie te verzamelen over de Chinese wapenindustrie,’ betoogt Nan Tian. ‘Er mag echter worden aangenomen dat ook de huidige cijfers de reële situatie onderschatten.’

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20