China injecteert 18,6 miljard dollar in banksysteem tijdens Evergrande-crisis

De Centrale Bank van China heeft haar financiële injectie in het bankenstelsel opgevoerd nadat de bezorgdheid over een schuldencrisis bij China Evergrande Group de wereldmarkten in beroering bracht.

De Volksbank van China (PBOC) pompte 120 miljard yuan (15,9 miljard euro) in het banksysteem via omgekeerde retrocessieovereenkomsten. Dat resulteerde in een netto-injectie van 90 miljard yuan. Het sentiment kreeg ook een impuls nadat Evergrande’s onshore vastgoedeenheid zei dat het van plan is om de rente die donderdag verschuldigd is op zijn lokale obligaties, terug te betalen. 

“De netto-injectie van de PBOC is waarschijnlijk bedoeld om de zenuwen te kalmeren nu de markt zich zorgen maakt over Evergrande,” zei Eugene Leow tegen Bloomberg, een senior rentestrateeg bij DBS Bank Ltd. in Singapore. “Het doel kan zijn om discipline bij te brengen, maar er is ook een noodzaak om besmetting naar de reële economie of naar andere sectoren te voorkomen.

De noodzaak om de nervositeit op de markt te kalmeren dringt zich op. De verliezen in China-gerelateerde aandelen wereldwijd als gevolg van bezorgdheid over de schuldproblemen van Evergrande lopen op. De verliezen kwamen zelfs toen analisten op Wall Street beleggers probeerden gerust te stellen dat Evergrande niet zal leiden tot een Lehman-moment.

“China zal geen crisis toestaan”

Evergrande’s onshore vastgoedeenheid zei dat het onderhandeld heeft over een plan met obligatiehouders om de rente die verschuldigd is op 23 september op lokale yuan-obligaties terug te betalen, volgens een vaag geformuleerde beurs indiening op woensdag. Het bedrijf zei dat het de rentebetaling zal doen voor zijn 5,8 procent 2025-obligatie. Het verschuldigde bedrag voor de coupon was 232 miljoen yuan, volgens gegevens verzameld door Bloomberg

De onzekerheid over de manier waarop de financiële problemen bij China’s grootste vastgoedontwikkelaar – met een passief van 300 miljard dollar – zouden worden opgelost, is toegenomen omdat de autoriteiten hebben geweigerd publieke garanties te geven over een door de staat geleide oplossing. China’s vertragende economie heeft de angst van investeerders nog vergroot. Toch zeggen veel analisten – waaronder die van Citigroup Inc, Barclays Plc en UBS Group AG – dat het niet waarschijnlijk is dat de crisis van Evergrande een Chinese versie van de ineenstorting van Lehman wordt.

Alleen het stimuleren van liquiditeit zal niet genoeg zijn om de Evergrande-crisis op te lossen, zei Ding Shuang, hoofdeconoom voor Groot-China en Noord-Azië bij Standard Chartered Plc in Hongkong.

“Wat de markt hoopt is dat de regering met een plan komt dat het bedrijf kan helpen herstructureren en herfinancieren op een soepele manier,” zei hij. “China’s bottom line is dat het niet zal toestaan dat de kwestie Evergrande uitgroeit tot een volwaardige financiële crisis of dat het systeemrisico’s veroorzaakt.

Herstel

De financiële injectie lijkt alvast een positief effect te hebben op de markt. Donderdagochtend noteerde het aandeel van Evergrande meer dan 17 procent hoger op de Hang Seng-beurs in Hongkong.

Screenshot Google.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.