Hoe kan China de economische motor opnieuw op gang te trekken?

Economen verwachten dat 2023 gepaard zal gaan met een economische heropleving in China. De Chinese overheid heeft eind vorig jaar beslist om de draconische coronamaatregelen te lossen. Maar wat zal het herstel aanjagen op een moment dat het Westen, een belangrijke klant, een recessie vreest?

Waarom is dit belangrijk?

Een economische heropleving in China wordt beschouwd als een goede zaak voor de wereldeconomie. Maar het zou ook de inflatie een impuls kunnen geven, met name via de gas- en olieprijzen, die stijgen door een forse toename van de Chinese vraag naar energie.

De feiten: Na ongeveer drie jaar laat China zijn zerocovidbeleid los.

  • 2022, een jaar gekenmerkt door vele coronabeperkingen, heeft zijn weerslag gehad op de Chinese economie. De groei van het bbp bedroeg vorig jaar 3 procent, een halvering tegenover 2021.

De essentie: De binnenlandse consumptie is een sleutelelement van het herstel.

"Nu de buitenlandse vraag afneemt als gevolg van een dreigende recessie in het Westen, is een heropleving van de economische activiteit voornamelijk

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer