Economische groei van slechts 0,4%: Waarom China’s ‘Zero COVID’-beleid het parten begint te spelen

De Chinese economie groeide tijdens het tweede kwartaal met amper 0,4 procent tegenover een jaar geleden. De vele lockdowns die het land de afgelopen maanden plaagden, speelden daarbij een grote rol.

Het ‘Zero COVID’-beleid van China begint zijn tol te eisen. Uit cijfers die vrijdag werden vrijgegeven, blijkt dat het land zijn beoogde doel om tijdens het tweede kwartaal 1 procent groei te kunnen optekenen, miste. 

Dat komt grotendeels door de draconische lockdowns in belangrijke steden als bijvoorbeeld Shanghai, een economische krachtpatser en logistieke hub met zo’n 25 miljoen inwoners. In april trokken economen zelfs aan de alarmbel: als China nog meer belangrijke steden zou platleggen, zou het bbp van het land zelfs kunnen inkrimpen

Chinese consument blijft optimistisch

Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen: de Chinese economie is nog altijd (amper) gegroeid en er zijn zelfs tekens dat het begint te heropleven nu veel lockdowns zijn opgeheven. 

Er zijn immers een aantal positieve indicatoren. Hoewel het bbp het slechter doet dan verwacht, dook het werkloosheidscijfer omlaag naar 3,5 procent. Ook de detailhandel zou goede cijfers optekenen, een signaal dat Chinese consumenten het toch niet zo slecht doen als economen aanvankelijk dachten.

Overheid blijft koppig vasthouden aan “Zero Covid”

Hoewel er dus ook positieve tekens zijn, moet daar een kanttekening bij worden gemaakt. Eerst en vooral is er de worstelende vastgoedmarkt die de groei nog altijd omlaag trekt. Dat zou nog altijd kunnen uitmonden in een crisis, omdat steeds meer grote vastgoedbedrijven hun schulden niet meer zouden kunnen afbetalen.

Dan is er nog het ‘Zero COVID’-beleid: de regering van Xi Jinping heeft al aangegeven dat het hardnekkig zal blijven vasthouden aan de strategie. Daarbij worden miljoenen mensen regelmatig in enorm strikte lockdowns gegooid, wat de economische groei zeker niet zal bevorderen.

Daar komt nog een bovenop dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie de afgelopen maanden sterk zijn verslechterd. China houdt alvast nerveus een oogje in het zeil.

(jvdh)

Meer