Vervangt China straks militaire satellieten door drones die permanent in de lucht blijven?

Chinese wetenschappers zouden dankzij aangepaste lasertechnologie drones permanent in de lucht kunnen houden. In de toekomst zouden deze drones dan duurdere militaire satellieten kunnen vervangen.

Waarom is dit belangrijk?

Drones worden wereldwijd vaker benut om militaire operaties uit te voeren en nemen een steeds belangrijkere plek in binnen het leger. Er bestaat hierdoor tussen naties een race om steeds betere drones te ontwikkelen. China is een van de pioniers.

In het nieuws: Recent meldde de South China Morning Post (SCMP) dat wetenschappers van de Northwestern Polytechnic University – een belangrijke onderzoeksuniversiteit in Xi’an – een manier ontwikkelde om drones op te laden terwijl ze in de lucht hangen.

  • De drones worden uitgerust met een module die licht kan omzetten in elektriciteit, waardoor afgevuurde lasers van op land de onbemande vliegtuigjes kunnen opladen terwijl deze een vlucht uitvoeren.
  • Om weersomstandigheden te omzeilen, bewerkte het team lasertechnologie zodat de laserintensiteit zich zelfstandig aanpast.
  • De VS onderzoekt ook al enkele jaren om drones permanent in de lucht te houden met lasertechnologie, maar staat nog minder ver dan China.

Opmerkelijk: De vooruitgang op vlak van lasertechnologie in combinatie met meer geavanceerde drones betekent dat er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk niet enkel meer militaire satellieten in de ruimte zullen vertoeven.

  • Drones zijn goedkoper dan militaire satellieten om te lanceren en onderhouden. Zulke ‘high-altitude pseudo-satellites’ (HAPS) kunnen dezelfde taken van satellieten overnemen aan een lagere kost.
  • Recent ontwikkelde HAPS kunnen ondertussen ook al maandenlang in de lucht blijven. Drones aangedreven door zonne-energie die bijkomend worden opgeladen door lasers zouden echter permanent actief kunnen blijven. Enkel voor onderhoudswerkzaamheden en updates zouden deze drones nog moeten landen.

(as)

Meer