China claimt overwinning in strijd om Britse lithiummijnbouwer

De Chinese overname van Britse lithiummijnbouwer Bacanora is bijna in kannen en kruiken. Een belangrijke investeerder zou zich achter de deal geschaard hebben. Bacanora is nu bijna zeker van een schrapping van zijn notering aan de Londense beurs. Dat meldt het Britse dagblad The Telegraph.

Waarom is dit belangrijk?

Lithium is de belangrijkste grondstof voor accu's voor elektrische voertuigen en voor grootschalige energieopslag. De ontwikkeling van deze technologie is in Europa een geopolitieke, economische én ecologische prioriteit.

Het in Jiangxi gevestigde Ganfeng Lithium heeft 75 procent steun nodig om zijn overname van Bacanora ter waarde van 285 miljoen pond (335 miljoen euro) te doen slagen.

Ganfeng heeft al de goedkeuring gekregen van aandeelhouders met 45 procent van de aandelen en bezit zelf 28,9 procent van de aandelen, wat het totaal op 73,9 procent brengt.

The Telegraph begreep echter dat een belangrijke aandeelhouder die ongeveer 5 procent van de aandelen in handen heeft en die zich had terughoudend opgesteld, de deal nu zal steunen.

Lithiumvoorraden onder Chinese controle

De overname komt er ondanks de vrees dat China hierdoor nog meer z’n greep versterkt op ’s werelds lithiumvoorraden. Volgens Britse parlementsleden geeft de deal aanleiding tot bezorgdheid over de veiligheid, terwijl een groep kleine beleggers Ganfeng ervan beschuldigt de waarde van het bedrijf te laag te hebben geraamd.

Chinese bedrijven controleren nu al ongeveer 90 procent van de zeldzame aardmetaalmijnen wereldwijd en maken 80 procent van de lithium-ionbatterijen.

De ontwikkeling van lithiumtechnologie is in Europa een geopolitieke, economische én ecologische prioriteit. Geopolitiek, omdat China dus de meeste lithiumvoorraden ter wereld in handen heeft. Economisch, omdat de productie werkgelegenheid aanzwengelt in regio’s waar die op een laag pitje staat. Ecologisch, omdat in het kader van de groene transitie in 2035 de bouw van nieuwe benzine- en dieselauto’s wordt stopgezet.

“Prisoner’s dilemma”

De grootste aandeelhouders, die niet bekend wilden worden gemaakt, zeiden deze kwesties in overweging te hebben genomen. Maar ze stelden dat de deal een waar “prisoner’s dilemma” (het dilemma van een gevangene) is.

Het betekent dat het aandeel van Bacanora nu vrijwel zeker van de Londense beurs zal worden gehaald.

Britse parlementsleden hebben er eerder bij de regering op aangedrongen de deal te onderzoeken. Naar verluidt houden de ministers de situatie in de gaten en kunnen zij alsnog besluiten in te grijpen.

Verzet

Het in Shenzhen genoteerde Ganfeng had tegen het einde van dit jaar 75 procent steun nodig.

Het bedrijf stuitte op verzet van een groep van 500 minderheidsinvesteerders in Bacanora, die 8 procent van de aandelen in handen hebben en beweren dat Ganfeng hierdoor “de hele lithiumsector in het nauw zou kunnen drijven”.

Een ander potentieel obstakel was de goedkeuring van de regelgevende instanties in Mexico, waar de mijnen van Bacanora zich bevinden. Maar Ganfeng bevestigde vorige week dat deze goedkeuring inmiddels is verleend.

(bzg)

Meer