China bouwt replica’s van Amerikaanse schepen in gebied dat gebruikt wordt voor schietoefeningen raketten

Het Chinese leger heeft in de woestijn van Xinjiang schepen gebouwd die verdacht veel lijken op Amerikaanse oorlogsschepen. Dat was zondag te zien op satellietbeelden van het rumtetechnologiebedrijf Maxar. Volgens het persagentschap Reuters zijn de beelden genomen in een gebied dat China gebruikt voor schietoefeningen.

De satellietbeelden toonden een kopie op ware grootte van een Amerikaans vliegdekschip en ten minste twee raketjagers, gebouwd op wat een nieuw terrein voor schietoefeningen in de Taklamakan-woestijn blijkt te zijn. Het gebied werd in het verleden al gebruikt voor het testen van ballistische raketten, meldde het U.S. Naval Institute.

Voorbereiding eventueel conflict met de VS?

China lijkt zich te willen voorbereiden op oplopende spanningen met de Verenigde Staten (VS), nu het land opnieuw aast op een aanhechting van het eiland Taiwan bij het Chinese grondgebied. Om zich voor te bereiden op een eventueel conflict spitst het Chinese leger zich toe op de ontwikkeling van schepen die onder meer ingezet kunnen worden tegen de Amerikaanse marine.

Uit analyse van historische satellietbeelden blijkt dat de structuur van het vliegdekschip voor het eerst werd gebouwd tussen maart en april van 2019. Het onderging verschillende verbouwingen en werd vervolgens in december 2019 ontmanteld. Eind september van dit jaar kwam de site weer tot leven en begin oktober was de structuur grotendeels voltooid.

PLARF

Het Chinese raketprogramma (tegen schepen) staat onder toezicht van de People’s Liberation Army Rocket Force (PLARF). Het Chinese ministerie van Defensie heeft momenteel nog niet gereageerd op het nieuws over de satellietbeelden.

Volgens het laatste jaarverslag van het Pentagon over het Chinese leger heeft de PLARF in juli 2020 zes DF-21 ballistische anti-scheepsraketten afgevuurd in de wateren ten noorden van de Spratly-eilanden, waar China territoriale geschillen heeft met Taiwan en vier Zuidoost-Aziatische landen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in juli van dit jaar dat de Verenigde Staten de Filippijnen zullen verdedigen als zij in de Zuid-Chinese Zee worden aangevallen en waarschuwde China om zijn “provocerende gedrag” te staken.

“Nergens ter wereld wordt de maritieme orde ernstiger bedreigd dan in de Zuid-Chinese Zee. De Volksrepubliek China blijft Zuidoost-Aziatische kuststaten bedreigen en intimideren via deze essentiële wereldwijde doorgangen”, zei de Amerikaanse minister in juli.

(lb)

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Degroof Petercam verhoogt koersdoel Recticel

08/12/2021 08:57

(ABM FN) Degroof Petercam heeft woensdag het koersdoel voor Recticel verhoogd van 20,70 naar 21,70 euro bij handhaving van het koopadvies

Na de recente nieuwsstroom en uitspraken van het bestuur tijdens calls met analisten, paste analist Kris Kippers zijn modellen aan op de voorziene toekomst voor Recticel. De analist houdt er rekening mee dat de verkoop van Engineered Foams en Bedding doorgang zullen vinden.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20