China heropent nadat de overheid besliste om het zerocovidbeleid te lossen. De fabrieken kunnen de activiteiten hervatten, maar draaien nog niet op volle toeren. Dat komt omdat de vraag – uit het Westen – naar Chinese producten nauwelijks toeneemt.
Terwijl China heropent, blijft de westerse vraag naar Chinese producten uit

Waarom is dit belangrijk?
De toekomst van de geïndustrialiseerde wereld - een hervatting van de groei of het begin van een periode van recessie - leek op de schouders van China te rusten. Maar ondanks een periode van optimisme na de opheffing van het zerocovidbeleid, worstelt de industrie van het land om op krachten te komen.In het nieuws: Nu het Chinees Nieuwjaar op zijn einde loopt, kondigen sommige fabrieken aan dat ze de productie niet volledig zullen hervatten. Dat komt omdat de vraag – vooral uit de Verenigde Staten – aan het afzwakken is, meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
Een reëel risico op een recessie
- Grote Amerikaanse bedrijven, die voor hun productie afhankelijk zijn van Chinese fabrieken, hebben de toevloed van voorraden uit de eerste helft van 2022 nog niet volledig kunnen wegwerken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor speelgoedgigant Basic Fun, die 20 fabrieken heeft in China.
- De Chinese fabrieken hervatten hun activiteiten aan het einde van de vakantieperiode, die loopt tot 15 februari, in een trager tempo om de werknemers uit afgelegen gebieden in staat te stellen terug te keren nadat zij hun gezin hebben bezocht. Vraag is of iedereen wel zijn job zal kunnen behouden.
“Alle fabrieken die ik sprak zeiden dat ze dit jaar minder mensen in dienst zouden nemen dan vorig jaar.”
Jay Foreman, CEO van Basic Fun.
De context: De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten – een belangrijke handelspartner van China – zijn de afgelopen maanden vertraagd. De Chinese export naar de VS groeide in 2022 nauwelijks, en de Amerikaanse economie zal in 2023 naar verwachting verder vertragen.
- De druk ligt dus op de Chinese economie, die zich heeft opgeworpen als de fabriek van de wereld, maar waarvan de producten niet meer zo hard nodig zijn dan vroeger. De sector speelgoed, vrije tijd en sportartikelen alleen al is goed voor 6 procent van de uitvoer naar de VS. En laten nu net de bedrijven uit die sector problemen hebben om hun voorraden af te bouwen. Dat geldt ook voor de elektronicasector.
- Uit andere handelsgegevens blijkt echter dat de vraag naar Chinese producten op andere markten, zoals Zuidoost-Azië, toeneemt.
“De detailhandel, alles wat met consumenten te maken heeft, werd zwaar getroffen. Het ging echt om een combinatie van hoge voorraden en een aanzienlijke daling van de vraag op de exportmarkten.”
Johan Annell, partner bij Asia Perspective, aan CNBC.
Dubbele druk op de werkgelegenheid
Net nu de economie langzaam weer op gang komt, kan China zijn groei zien wegglippen, en daarmee ook zijn hoop om de grootste economie ter wereld te worden. En dat zou wel eens het einde kunnen inluiden van de jaren van voorspoed voor de Chinezen.
- De werkloosheid in het land neemt toe, vooral onder jongeren. Toch zijn er in veel sectoren tekorten en problemen om geschoolde werknemers te vinden. Ongeschoolden, die een groot deel van de beroepsbevolking van het land uitmaken, hebben almaar meer moeite om werk te vinden naarmate de automatisering toeneemt.
- De situatie op de arbeidsmarkt wordt voor veel Chinezen onzekerder: het aantal tijdelijke en deeltijdbanen neemt explosief toe.
- Daarenboven zijn de lonen voor jobs in fabrieken fors gedaald tijdens de pandemie.
(ns/mah)