Meer dan 100 dollar korting op de iPhone 14 Pro in China: hangen er donkere wolken boven Apple?

Er hangen donkere wolken boven de techsector. Tot nu toe leek Apple goed stand te houden. Maar is de Chinese prijsverlaging van de iPhone 14 Pro een eerste signaal dat ook die techgigant in woelig vaarwater is terechtgekomen?

In het nieuws: Het prijskaartje van de nieuwste iPhone-modellen is in China met meer dan 100 dollar gezakt, slechts enkele maanden na hun lancering.

De details: Verschillende Chinese handelaars hebben de prijs van de iPhone Pro de afgelopen tien dagen met 800 yuan of 118 dollar verlaagd.

 • Volgens analisten van de investeringsbank Jefferies verlagen zij de prijzen omdat de vraag aan het afnemen is.
 • Een situatie die in de komende maanden kan verslechteren.

Een dalende vraag

In het laatste kwartaal van 2022 daalde de verkoop van smartphones tot een dieptepunt in tien jaar, ondanks het feit dat de feestdagen traditioneel de periode is waarin fabrikanten kunnen uitpakken met uitstekende verkoopcijfers.

 • De macro-economische context – inflatie, stijgende rente, onzekerheid over de toekomst – staat daar niet los van.
 • Helaas voor de smartphoneproducenten zal de situatie waarschijnlijk niet snel verbeteren. De koopkracht van de consumenten blijft in de huidige economische situatie onder druk staan.

Vorige week meldde Apple tijdens de bekendmaking van de kwartaalresultaten een omzetdaling voor het laatste kwartaal van 2022. Dat was de eerste daling sinds 2019.

 • Die daling was uiteraard te wijten aan de macro-economische context, maar ook aan de vertraging van de productie in China, omdat dat land geconfronteerd werd met een nieuwe golf van coronabesmettingen.
 • Tim Cook verzekerde echter dat de verkoop in China was aangetrokken nadat de overheid het zerocovidbeleid losliet.
  • De daling van de detailhandelsprijzen suggereert echter iets anders.
  • De smartphone-industrie verwacht dat de verkoop in 2023 zal stagneren of zelfs zal dalen.

En nu? Een afzwakkende vraag is allesbehalve goed nieuws voor Apple, aangezien de iPhone de belangrijkste inkomstenbron is.

 • In het laatste kwartaal van 2022 zag het bedrijf uit Cupertino zijn omzet op jaarbasis met 5,49 procent dalen. De techgigant verwacht een soortgelijke trend voor het eerste kwartaal van 2023.

(ns/fjc)

Meer