Tesla’s prijsverlagingen in China vallen niet bij iedereen in de smaak: boze eigenaars verzamelen zich voor showrooms en distributiecentra

Om de verminderde vraag naar elektrische auto’s en de toenemende concurrentie van andere autobouwers tegen te gaan, heeft Tesla begin januari nieuwe kortingen aangekondigd op zijn auto’s in China. Dit nieuws heeft echter niet iedereen blij gemaakt.

Het nieuws: Honderden Tesla-eigenaren verzamelden zich afgelopen weekend bij Tesla-showrooms en distributiecentra in China om te protesteren tegen de nieuwe kortingen die de fabrikant op zijn auto’s heeft geïntroduceerd.

In detail: Chinese consumenten voelen zich bedrogen, omdat ze teveel hebben betaald voor hun Tesla.

  • Zij verwijten de autofabrikant een gebrek aan communicatie. Veel consumenten hadden namelijk niet verwacht dat de fabrikant zijn prijzen zo abrupt en ver zou verlagen in het nieuwe jaar, aangezien het aandeel Tesla afgelopen maanden flink onder druk stond.
    • Met prijzen die in januari 2023 13 tot 24 procent lager liggen dan vorig jaar september, zouden zij hun aankoop waarschijnlijk hebben uitgesteld tot dit jaar.
    • “Dit is voor Tesla misschien een normale bedrijfspraktijk, maar dit is niet hoe een verantwoordelijk bedrijf zich zou moeten gedragen”, zei een van de demonstranten tegen persdienst Reuters.
  • Nieuwe Tesla-eigenaren vinden daarnaast dat ze door de Chinese overheid onder druk zijn gezet om hun aankoop zo snel als mogelijk af te ronden. Dit komt volgens hen door de overheidssubsidies voor elektrische voertuigen, die aan het einde van 2022 afliepen. Het subsidieprogramma was een belangrijke stimulans voor consumenten om voor een elektrische auto te kiezen

Politie: Op verschillende video’s die worden gedeeld op Chinese sociale netwerken, is ook de aanwezigheid van veel politie te zien. In een van de video’s zijn boze demonstranten te horen die roepen: “geef ons geld terug! Betaal onze auto’s terug”, aldus Reuters. Een woordvoerder van Tesla vertelde aan het persagentschap dat het niet op het verzoek van de ontevreden Chinese consumenten zal ingaan.

Achtergrond: China was goed voor ongeveer een derde van Tesla’s wereldwijde verkoop in 2021 en de fabriek in Shanghai, waar ongeveer 20.000 werknemers werken, is de meest productieve en winstgevende fabriek van het bedrijf.

(lb)

Meer