Chef Duitse cultuurraad: “Verbied politieke talkshows”

De Duitse televisiesector moet zijn politieke talkshows voorlopig opschorten. Bovendien moet gedacht worden aan een hervorming van het format, dat immers een belangrijke rol heeft gehad in de verspreiding van het verzet tegen immigranten bij de Duitse bevolking. Dat heeft Olaf Zimmermann, topman van de Deutsche Kulturrat, gezegd

Zimmermann deed zijn uitspraak naar aanleiding van een aantal politieke talkshows die recent opnieuw het migranten-probleem in de schijnwerpers hebben geplaatst, onder meer na de moord op een veertienjarig Duits meisje in Wiesbaden, waarvoor een Iraakse vluchteling in hechtenis werd genomen.

Cohesie

“De negatieve focus op de islam die in deze politieke shows duidelijk wordt, holt de sociale cohesie uit,” benadrukte Olaf Zimmermann. “Deze uitzendingen worden dan ook best opgeschort tot een nieuw format is gevonden dat beter aangepast is aan de fundamenten van de hedendaagse maatschappij.”

Algemeen wordt aangenomen dat de negatieve berichtgeving in deze programma er mee heeft voor gezorgd dat de ultrarechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in september vorig jaar voor de eerste keer in het Duitse parlement werd verkozen. Openbare omroepen zoals de ARD en ZDF zijn volgens Zimmerman geobsedeerd door vluchtelingen-problematieken, die bovendien vaak negatief worden belicht.

De Deutsche Kulturrat stelt dat sinds het midden van dit decennium, toen de vluchtelingencrisis in Duitsland zijn hoogtepunt kende, meer dan honderd politieke talkshows het migratie-thema als een centraal onderwerp hebben belicht.

Negatief

Analisten merken op dat het thema in de meeste gevallen met een negatieve ondertoon werd aangepakt. Onder meer kwamen daarbij vragen aan bod op welke manier jonge mannen uit archaïsche samenlevingen, vaak door oorlogen verscheurd, in de Duitse maatschappij zouden kunnen worden geïntegreerd. Daarbij werd ook de link gelegd met mogelijke gevaren voor de veiligheid van de Duitse samenleving. Ook de tolerantie tegenover de islam wordt in vraag gesteld.

Ook media-analist Kai Hafez benadrukt dat immigratie tijdens talkshows vaak in een negatief daglicht wordt gesteld. “De televisiekijkers raken gewend aan deze negatieve expressies,” aldus Hafez. “Op langere termijn biedt dat aan de rechtse politici de kans om hun programma door te drukken.”

Alternative für Deutschland zelf werpt op in deze talkshows onvoldoende aan bod te komen.

Critici noemen de talkshows een verouderd concept dat echter door zijn lage kostprijs uit financiële overwegingen graag wordt gebruikt. Het format wordt ook als één van de grote redenen achter het sterke verlies aan populariteit van de Duitse openbare omroepen genoemd.

Woordvoerders van de omroepen benadrukken echter dat de talkshows een verrijking voor de programmering blijven. “Uiteraard wordt daarbij over immigratie gesproken, maar daarnaast komen ook alle mogelijke andere maatschappelijke onderwerpen aan bod.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20