Chatdienst Telegram vergat zijn e-mails te controleren. Nu is het niet meer te gebruiken in Brazilië

Het is voor Brazilianen niet langer mogelijk om de populaire messagingapp Telegram te gebruiken. Het Braziliaanse hooggerechtshof oordeelde dat de dienst te weinig heeft gedaan tegen de verspreiding van desinformatie, waardoor hij nu offline is in het land. De rechter droeg Apple en Google daarnaast op om de app uit hun appstores te verwijderen.

Telegram zou zich herhaaldelijk niet gehouden hebben aan de gerechtelijke bevelen om accounts te bevriezen die desinformatie verspreiden. Daarnaast heeft de dienst zich onvoldoende ingezet om te voldoen aan de wetten van het land, aldus rechter Moraes in een verklaring. 

Specifiek doelde Moraes op accounts van een prominente aanhanger van president Jair Bolsonaro. Die worden onderzocht vanwege het mogelijk verspreiden van desinformatie en het bedreigen van rechters. Omdat deze nog steeds online zijn wordt de chatdienst nu tijdelijk verboden.

De schorsing geldt totdat Telegram zich houdt aan de bestaande gerechtelijke bevelen en een reeks boetes betaalt. Pavel Durov, oprichter en CEO van Telegram, beloofde alvast beterschap. 

Verkeerd e-mailadres

De chatdienst Telegram heeft in Brazilië een speciaal e-mailadres waar zogenaamde “takedown requests” naartoe gestuurd kunnen worden. Wanneer een account desinformatie verspreidt, kan de chatdienst via het adres gemakkelijk op de hoogte worden gebracht en actie hiertegen ondernemen.

Telegram heeft de Braziliaanse rechtbank gevraagd om verwijderverzoeken naar dit specifieke adres te sturen, maar die bleef het “oude algemene e-mailadres” gebruiken. De chatdienst miste op de een of andere manier hierdoor de berichten en kon zodoende niet optimaal optreden tegen de verspreiding van desinformatie. De schorsing had dus gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

Het bedrijf zegt de e-mails nu te hebben gevonden en probeert de situatie met de rechtbank snel te verhelpen. 

Populaire dienst

De messagingapp Telegram is een populair alternatief op de bekende diensten WhatsApp en Messenger. Kritiek is er daarnaast al langer op de dienst. Zo zou het functies hebben die het gemakkelijk maken om desinformatie snel en ver te verspreiden. WhatsApp heeft namelijk belangrijke wijzigingen aangebracht in de strijd tegen de verspreiding van verkeerde informatie, zoals het beperken van de grootte van groepschats en het aantal keren dat een bericht kan worden doorgestuurd. Telegram heeft deze beperkingen niet.

De app is bijzonder populair onder aanhangers van de Braziliaanse president, wat het tot een van de snelst groeiende diensten in het land maakt. Sinds 2014 is Telegram al bijna 85 miljoen keer gedownload, waarvan 29 procent vorig jaar.

Aanhangers van Bolsonaro reageren verbolgen op het verbod. “Het enige instrument waarmee we onze vrijheid van meningsuiting kunnen uitoefenen, is nu verboden”, aldus Carla Zambelli, een congreslid en aanhanger van de president. De rechter wordt door haar een “tiran” genoemd.

Ook in Oekraïne is Telegram momenteel erg populair. De app blijkt echter minder veilig dan verwacht, omdat berichten niet automatisch worden versleuteld. Hierdoor zijn de berichten niet beschermd tegen nieuwsgierige buitenstaanders en zijn de gebruikers niet anoniem.

(uv)

Meer