Chant d’Eole: Waalse schuimwijn beter dan champagne

De Waalse schuimwijn Chant d’Eole heeft naast 3 gouden medailles ook de titel van ‘Internationale revelatie van het jaar’ in de wacht gesleept  ter gelegenheid van de Concours Mondial de Bruxelles. Dat is een gerenommeerde internationale wedstrijd, die dit jaar in het Zwitserse Aigle georganiseerd. De Walen lieten daarbij liefst 200 champagnes en 70 schuimwijnen achter zich.

“Vergelijk het met RSC Anderlecht of Standard Luik die de Champions League winnen”. Dat zegt Hubert Ewbank, de directeur van het domein Chant d’Eole in Quévy-le-Grand. Dat is een dorp in de buurt van het Waalse Bergen (Mons). “Elk jaar wint een champagne de prijs van ‘internationale revelatie van het jaar”, aldus de Waalse wijnboer. Samen met een vennoot baat hij sinds 2011 een kleine 15 hectare wijngaarden uit. De productie wordt sinds 2015 gecommercialiseerd.

Klimaatwijziging gunstig voor Belgische wijnteelt

Specialisten denken dat het Belgische klimaat dankzij de klimaatwijziging stilaan in de buurt komt van die van de Champagnestreek. Dat is gunstig voor de Belgische wijnen. Verder wordt de wijngaard van Ewbank omringd door de windmolens die vlakbij staan. Die beschermen de wijngaarden tegen de koude door de warmere lucht naar beneden te duwen.

De productie is uiteraard beperkt. Het domein Chant d’Eole produceert jaarlijks 80.000 flessen witte wijn en 10.000 flessen rosé. Daarnaast ook nog eens 5.000 flessen van de schuimwijn Cuvée Prestige. Wie deze wijnen wil proeven moet zich naar een van de 40 restaurants begeven die ze in hun assortiment aanbieden.

Chant d’Eole: aanbod overtreft de vraag

Nu Chant d’Eole zich op de kaart heeft gezet zal de vraag het aanbod ongetwijfeld overtreffen. Het domein plant dan ook nieuwe investeringen om in de toekomst aan de vraag te voldoen.

Nog zes andere Belgische schuimwijnen vielen in de prijzen. Het huis Vin de Liège met zijn Insoumise Blanc 2017, het Domaine du Chapitre met zijn Chapitre Brut Nature en het huis Vignobles des Agaises met zijn Ruffus Chardonnay Brut Sauvage wonnen alle goud in hun categorie. De Ruffus Rosé Brut won zilver, net als de Brut 2017 van het huis Château de Bioul en de Chardonnay Meerdael Brut van het gelijknamige huis.

Meer