CFO-as-a-service helpt Fietsen Wildiers in het zadel

De definitieve doorbraak van de elektrische fiets was voor Fietsen Wildiers het startsein voor een stevige groeispurt. Een due diligence-onderzoek zorgde voor de extra versnelling die het familiebedrijf nodig had om succesvol door te groeien. Zaakvoerder Kris Voet vertelt hoe CFO-as-a-service zijn bedrijf nu de juiste richting instuurt.

De mobiliteitssector beweegt sneller dan ooit. Natuurlijk drukte de coronacrisis een stevige stempel, maar het is vooral de klimaatsituatie die de sector een tijd geleden al op haar kop zette. “Het rijk van Koning Auto is al even voorbij”, legt Kris uit. “De fiets – en dan vooral de elektrische – heeft een centrale plaats ingenomen in onze mobiliteit. Die evolutie ging sneller dan die van de elektrische wagen.”

“De fiets wordt ook steeds belangrijker in het woon-werkverkeer. Dat wil zeggen dat een defecte fiets ook snel hersteld moet worden. Of dat er een vervangfiets klaar moet staan. De ‘klassieke fietsenmaker’ kan die service niet bieden. Dat is dan ook het gat waar wij met Fietsen Wildiers induiken.”

Moeilijke zoektocht naar kapitaal

De coronacrisis betekende de doodsteek voor veel handelaars. Maar Kris voelde dat het net tijd was om zijn onderneming uit te breiden. “We hadden al enkele winkels toen de crisis uitbrak”, zegt hij. “En we moesten wel groeien om concurrentieel te blijven ten opzichte van de grotere spelers in de markt.”

“We besloten dus nog een aantal zaken over te nemen. Maar de zoektocht naar kapitaal verliep niet van een leien dakje. Uiteindelijk klopten we aan bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) voor een achtergestelde lening. Voor we die kregen, liet PMV een due diligence-onderzoek uitvoeren door Grant Thornton.”

Groen licht na due diligence

Mark Ernots leidde de due diligence bij Fietsen Wildiers in goede banen. Die moest PMV garanderen dat Kris’ bedrijf financieel gezond was. Mark: “Op basis van onze doorlichting besliste PMV om de financiering toe te kennen, maar dan wel op voorwaarde dat Kris de maturiteit van zijn bedrijfsprocessen zou opkrikken. Vooral de financiële rapportering stond verre van op punt – we hadden te weinig zicht op de cijfers. Dat kan je onderneming op termijn in gevaar brengen als je investeringen doet om verder te groeien.”

Ontbrekende expertise in huis halen

Kris kon zijn zaak verder uitbouwen met vers kapitaal, maar kreeg dus ook huiswerk mee: de interne werking van Fietsen Wilders professionaliseren. “PMV adviseerde om te luisteren wat Grant Thornton voor ons kon doen”, vertelt Kris. “Dat zag ik wel zitten, want tijdens de due diligence hadden we een goeie professionele klik. En dat terwijl zo’n onderzoek best uitdagend is.”

“Een voltijdse CFO in huis halen is een zware investering voor een groeibedrijf. CFO-as-a-service was daarom exact wat we nodig hadden. Valérie komt nu twee à drie dagen per week langs om onze financiële structuur op poten te zetten. Ze heeft ook de expertise die wij misten om de juiste toekomstgerichte beslissingen te nemen. Bij de keuze van een nieuw overnametarget, bijvoorbeeld. Een andere grote troef is dat ze altijd bij haar collega’s terechtkan met juridische, fiscale en andere specifieke vragen.”

Doelen realiseren met CFO-as-a-service

Valérie Le Duc is de CFO die sinds enkele maanden over de vloer komt bij Fietsen Wildiers: “Kris heeft fantastische ondernemersideeën, maar mist de financiële finesses om die tot in de puntjes uit te voeren. Dat weet hij ook. Die zelfkennis is cruciaal om onze samenwerking te doen slagen. En samenwerken doen we heel nauw: ik zit meer dan eens per week fysiek samen met Kris en COO Joris om onze plannen te bespreken.”

Flexibiliteit biedt gemoedsrust

Hoewel zijn onderneming de wind in de zeilen heeft, durft Kris nog niet te ver vooruitkijken. “De fietsbusiness zit niet in een evolutie maar in een revolutie”, weet Kris. “Wat volgend jaar brengt, is erg moeilijk te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat we moeten blijven uitkijken naar financiële opportuniteiten. Pistes zoals een buitenlandse investeringsmaatschappij zijn zeker niet uitgesloten.”

“Maar het allerbelangrijkste wat je nodig hebt in sterk veranderlijke tijden is flexibiliteit. En net dat is wat CFO-as-a-service ons biedt. Valérie houdt op financieel gebied de vinger aan de pols en kan terugvallen op haar brede team bij Grant Thornton als een nieuwe uitdaging ons pad kruist. Dat bezorgt me toch wat gemoedsrust in een uitdagende, maar tegelijk erg interessante business. Ik kijk met veel vertrouwen naar de toekomst.”

Jouw zaak ook aan het rollen brengen? Ontdek hier wat CFO-as-a-service voor jou kan betekenen.

Meer