CEO Ikea zegt dat greenwashing “minder gevaarlijk” is dan zwijgen over klimaat

Nu klimaatverandering de grootste bedreiging voor de mensheid is, is “greenwashing” minder gevaarlijk dan zwijgen. Dat zegt Jesper Brodin, chief executive officer (CEO) van de Zweedse meubelgigant Ikea en Ingka Holding.

“Ik ben sterk van mening dat greenwashing minder gevaarlijk is dan zwijgen”, zei Brodin. “We moeten mensen hoop geven, we moeten verantwoordelijk zijn voor acties die we ondernemen en we moeten mensen vertellen wat we hebben gedaan.”

Ikea’s eigen onderzoek in 30 markten toont aan dat 70 procent van de klanten “diep bezorgd” is over klimaatverandering, maar dat slechts 3 procent bereid is te betalen voor milieuvriendelijke producten, zei Brodin in een interview met Maria Tadeo op Bloomberg TV.

Ikea staat bekend om zijn betaalbare producten en minimalistische ontwerpen en wordt door velen gezien als het meubelequivalent van fast fashion. Om dat imago te bestrijden, zorgt het bedrijf ervoor dat alles wat verkocht wordt tegen 2030 “klimaatpositief” is, vertelt Brodin. 

Kleinere ecologische voetafdruk

De retailer investeert in hernieuwbare energie en ontwerpt producten die het verbruik terugdringen. Het is ook bezig met het uitrollen van een duurzame woonwinkel. De producten die daar verkocht worden, zullen klanten helpen om groener te leven door afval te minimaliseren, water te besparen en batterijen op te laden. 

“Vandaag produceren we meer hernieuwbare energie dan we verbruiken”, zei Juvencio Maeztu, adjunct-CEO en CFO van Ikea. “We weten en hebben een duidelijk beeld van wat de totale voetafdruk is, van de grondstoffen tot het einde van de levensduur. We weten het en we volgen alles op.”

Ikea heeft ook proefprogramma’s voor “terugkoop- en doorverkoopservice” in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het initiatief, dat de retailer op grotere schaal hoopt te verwezenlijken, stelt klanten in staat om “voorzichtig gebruikte” meubels terug te verkopen aan ikea in ruil voor winkeltegoed. 

“Niemand kan alles doen, maar als we allemaal iets doen, kunnen we samen een grote impact hebben”, besluit Brodin.

(lb)

Meer