Volgens Christian Sewing, CEO van Deutsche Bank, zet de oorlog in Oekraïne de gevaren van een te grote Duitse afhankelijkheid van andere landen of regio’s in de verf.
Sewing heeft op de bankentop van het Handelsblatt in Frankfurt zijn bezorgdheid geuit over de Duitse economie. Volgens hem stevent die af op een recessie. Hij benadrukte daarbij dat dat grotendeels het gevolg is van de te grote afhankelijkheid van het land van bepaalde landen en regio’s in de wereld.
Verstorend effect globalisering
Hij merkte op dat de oorlog in Oekraïne “een aantal zekerheden heeft vernietigd”, waaronder die waarop het mondiale economische systeem van de afgelopen jaren was gebaseerd. Volgens de CEO moet de globalisering in het licht van de huidige grote geopolitieke spanningen in vraag gesteld worden. Hij had het daarbij over de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen China en de Verenigde Staten.
“Wat de kwestie van de afhankelijkheden betreft, moeten we ook de moeilijke vraag beantwoorden hoe we met China moeten omgaan. Het groeiende isolement en de toenemende spanningen, vooral tussen China en de VS, vormen een aanzienlijk risico voor Duitsland”, opperde Sewing. Voor de CEO is China een “hoeksteen” van de Duitse economie geworden, en dat is een probleem.
Verwacht wordt dat de spanningen voorlopig niet zullen afnemen, zodat de verstoringen in de mondiale toeleveringsketens, alsook de knelpunten op de arbeidsmarkt en het tekort aan gas en elektriciteit, wat de Europese inflatie naar omhoog duwt, waarschijnlijk ook nog enige tijd zullen aanhouden. Dezelfde voorspelling geldt voor de druk op de Duitse economie.
“China is goed voor ongeveer 8 procent van de Duitse export en 12 procent van de import”, weet de Duitse topman. De Oost-Europese oorlogssituatie toont ook aan hoe afhankelijk de Duitse bevoorradingsketens zijn van Rusland. Het land probeert die afhankelijkheid nu af te bouwen.
Een onvermijdelijke recessie
“Het is door de globalisering en deze afhankelijkheid van het buitenland dat de Duitse economie niet aan de recessie zal kunnen ontsnappen”, aldus de CEO. “Wij geloven echter dat onze economie veerkrachtig genoeg is om deze recessie goed te doorstaan – op voorwaarde dat de centrale banken nu snel en doortastend optreden.”
Het is waar dat veel mensen nog spaargeld hebben van tijdens de coronapandemie om de stijgende prijzen het hoofd te bieden, terwijl ook bedrijven “voldoende gefinancierd” blijven. “Maar hoe langer de inflatie hoog blijft, hoe groter de spanningen en hoe groter de kans op sociale conflicten,” voegde hij eraan toe.
Om dit te verhelpen zijn fundamentele veranderingen nodig, zowel om de afhankelijkheid van China als van Russische energie af te bouwen, zoals de CEO aangaf.
(ns/lb)