CEO Belgisch voetbal: “Voetbalbond niet of nauwelijks bestuurbaar”

Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de Belgische voetbalbond, schetst een vernietigend beeld van de werking van ons professioneel voetbal.

‘Zelfkritiek. Dat was afgelopen week totaal afwezig in de commotie rond het Belgisch voetbal. Ik ben niemand tegengekomen die de hand in eigen boezem stak of voor de spiegel ging staan.’ Dat zegt Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de voetbalbond, naar aanleiding van het schandaal dat vorige week het Belgische voetbal op zijn grondvesten deed daveren.

Bossaert ruilde recent het mediabedrijf Medialaan in voor de voetbalbond, maar wat hij daar aantrof is niet fraai, weet de krant De Tijd. Amper 6 weken na zijn aanstelling komt de Bruggeling, die jarenlang VTM en Q-Music leidde, dan ook met een radicaal 11-puntenplan op ‘om schoon schip te maken in het Belgisch voetbal’.

Een oude, gepolitiseerde bedrijfscultuur

‘De [Voetbal] bond verzuipt in een oude, gepolitiseerde bedrijfscultuur, een oerwoud van regels en gebrek aan transparantie. De voetbalbond is niet of nauwelijks bestuurbaar. […] De bezem moet door de bond.’

Volgens hem is er duidelijk sprake van normvervaging en belangenvermenging en moet de bond als een modern bedrijf gaan opereren, met een onafhankelijk management dat verantwoording aflegt aan de raad van bestuur. Bossaert zegt ‘geen problemen te hebben met politiek, maar die moet wel stoppen aan de deur van de raad van bestuur.’ Hoog tijd ook om de bond te digitaliseren, want die is nu een totale ‘underperformer’ op dat vlak.

11-puntenplan

Onderdeel van zijn plan zijn ook nieuwe voorwaarden voor makelaars, de bond beter wapenen tegen de batterij topadvocaten van clubs en spelers die elke beslissing van de bond aanvechten en een internationale consultant om de arbitrage op niveau te krijgen. Verder wil hij o.a. ook werk maken van een voetbalacademie, van waaruit bondsdoach Roberto Martinez en de technische staf knowhow gaan delen met topsportscholen , coaches en opleiders. Op die manier moet ons land zijn plaats in de top 10 van het wereldvoetbal bestendigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20