Centrumrechtse regeringspartij wint Bulgaarse verkiezingen maar coalitievorming wordt hele klus

Burgers voor de Europese Ontwikkeling van Bulgarije (GERB), de partij van premier Bojko Borissov (61), heeft de algemene Bulgaarse verkiezingen van zondag gewonnen. De slechte banden die Borissov met zijn politieke rivalen onderhoudt, beloven echter de regeringsvorming te bemoeilijken. Bulgarije geldt als het meest corrupte en armste lid van de Europese Unie.

Met 25,6 procent van de stemmen (nadat twee derde van de stembiljetten geteld waren) zal Borissov’s GERB wederom de grootste partij in het parlement zijn. De verbolgenheid onder de kiezers over de wijdverbreide corruptie heeft de overwinningsroes echter gedempt, schrijft Reuters.

Borissov, voormalig bodyguard van de laatste communistische dictator van de Balkan, is onder conservatieve kiezers populair vanwege zijn vranke, volkse stijl. Volgens critici heeft hij echter weinig ondernomen om de endemische corruptie aan te pakken. Of om de levensstandaard van de 7 miljoen mensen tellende natie te verhogen.

Stand Up! Mafia Out

De nieuwe anti-establishmentpartij Er Is Zo’n Volk, van de populaire TV-presentator en zanger Slavi Trifonov, staat op de tweede plaats met 18,3 procent van de stemmen. De partij vertoont een paar gelijkenissen met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging: ze is gestart door een mediafiguur, pleit voor directe democratie en hangt een anti-elitair wereldbeeld aan.

De in de oppositie zetelende socialisten haalden 14,9 procent.

Anticorruptiegroepering Democratisch Bulgarije (een fusie van twee centrumrechtse partijen en een groene partij) strandde op 10,3 procent. Een centrumlinkse alliantie met de niks aan de verbeelding over latende naam Stand Up! Mafia Out, stond op vijf procent. Deze partij zat achter de massale anticorruptieprotesten vorig jaar, bedoeld om Borissov ten val te brengen. De etnisch Turkse partij MRF haalde negen procent van de getelde stemmen.

Antiziganisme

De nationalistische, antiziganistische VMRO, huidig coalitiepartner van GERB, stond op 3,6 procent. De populisten kwamen hiermee onder de drempel van vier procent voor parlementaire toetreding. Borissov zal dus nog een andere coalitiepartner moeten zoeken. Mogelijk iemand uit de anticorruptie-kliek, zijn vroegere gesels?

Dit is volgens de resultaten uit 67 procent van de getelde stembiljetten. De volledige officiële uitslag wordt donderdag verwacht. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20