In Bulgarije regeert de maffia

Bulgarije is sinds 2007 lid van de EU, maar het land wordt nog altijd bestuurd door een reeks twijfelachtige figuren, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Beste voorbeeld daarvan is de ‘politieke wonderboy’ Delyan Peevski (foto), die volgens critici een gewiekste oligarch en een handlanger van de maffia is.

Peevski is op z’n 35ste een toonbeeld van de politieke cultuur die in Bulgarije heerst sinds de val van het communistische regime in 1990. Toen hij nog maar net 21 jaar was kreeg Peevski dankzij z’n moeder een job op het ministerie van transport. Niet dat die moeder in overheidsdienst werkte overigens, maar haar goede banden met Bulgaarse politici hadden haar wel toegelaten een media-imperium uit te bouwen nadat ze eerder een tijdlang directrice was geweest van de Bulgaarse nationale loterij.

Staatssecretaris op zijn 25ste

Die job op het ministerie gebruikte Peevski volgens Der Spiegel vooral om de controle te verwerven over de grote haven van Varna, aan de Zwarte Zee. Vier jaar later, en nog steeds ingeschreven als rechtenstudent, maakte Peevski al promotie en werd hij staatssecretaris van rampenbestrijding. Ook die functie gebruikte hij vooral om zichzelf en z’n maffia-vrienden te verrijken, zo schrijft het Duitse weekblad. Hij kon er immers naar hartenlust overheidscontracten uitdelen aan onder andere constructiebedrijven.

Een instrument van de maffia

Peevski is volgens Der Spiegel “de verpersoonlijking van het oligarchische systeem van cliëntelisme” geworden. Z’n moeder hielp hem bij het verwerven van enkele kranten, waarvan redacteurs ondertussen hebben onthuld dat Peevski hen persoonlijk vertelde welke politici ze moesten aanvallen of beschermen. Een voormalige zakelijke partner noemt Peevski “een instrument van de maffia” en “slechts het zichtbare deel van een ijsberg van corruptie”.

Wat houdt de EU tegen om eindelijk een onderzoek naar die corruptiepraktijken in te stellen?