Cd&v wil dit jaar twee keer scoren met de eenjarige staatsbon

Als het van cd&v afhangt, zullen we dit jaar twee keer kunnen intekenen op de eenjarige staatsbon. Het is nog maar de vraag of Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, de andere regeringspartijen kan overtuigen. De liberalen zijn er alvast geen voorstander van.

Waarom is dit belangrijk?

De regering kon begin september bijna 22 miljard euro ophalen met de eenjarige staatsbon. Die bracht 2,81 procent in het laatje, wat meer was dan eender welk spaarboekje op dat moment. Dat tarief was zo aantrekkelijk omdat de regering tijdelijk de roerende voorheffing voor eenjarige staatsobligaties tot juni heeft verlaagd van 30 naar 15 procent.

In het nieuws: Cd&v wil zowel in maart als in de verkiezingsmaand juni een eenjarige staatsbon uitgeven.

  • De overheidsobligatie lag vrijdag al op de regeringstafel, maar de christendemocraten konden toen niet iedereen overtuigen van een heruitgave. Uiteindelijk zaten de experts van de partijen vrijdagavond nog bijeen in een interkabinettenwerkgroep.
    • Cd&v liet toen weten dat het bereid is om in maart te werken met een plafond van 6 miljard euro. Op die manier kan de regering voorkomen dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer