CD&V kant zich tegen mondmaskerplicht in klaslokalen: ‘In veel landen geldt dat niet’

Wanneer onze kinderen op 1 september opnieuw naar school gaan, wordt een mondneusmasker een vaste aanwezige. Vlaamse Parlementsleden Jo Brouns en Loes Vandromme (CD&V) pleiten er echter voor om de de verplichting in de klaslokalen los te laten onder bepaalde voorwaarden.

Waarover gaat het? Het Vlaamse onderwijs gaat komende maandag van start in code geel. Dat betekent dat alle leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs voltijds naar school mogen gaan. Ook alle leerlingen in het middelbaar, deeltijds kunst- en volwassenenonderwijs zijn vijf dagen per week welkom, al hoort er een mondmasker bij. Dat mondkapje moet altijd gedragen worden, behalve tijdens pauzes in openlucht en sportactiviteiten.

In het nieuws? Onderwijsexperts Jo Brouns en Loes Vandromme van regeringspartij CD&V vragen om een meer rationeel mondmaskergebruik op scholen, volgend op een gelijkaardig pleidooi van de Belgian Pediatric Covid 19 Task Force. Dat is een werkgroep van kinderartsen, -psychiaters, -psychologen en -verpleegkundigen die vorige week een volledige heropening van de scholen eisten in een open brief.

De details?

  • ‘Op basis van een lokale risicoanalyse en mits een optimale ventilatie van het klaslokaal is een verplichting van het dragen van een mondmasker niet nodig’, zegt Vlaams Parlementslid Jo Brouns, die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) oproept om dit punt te heroverwegen.
  • ‘Indien op basis van een risicoanalyse blijkt dat de afstanden wel gerespecteerd kunnen worden in de klas, of wanneer er schermen van plexiglas vooraan de klas geplaatst kunnen worden, moet het mogelijk zijn om geen mondmasker te dragen’, vult Loes Vandromme aan.

De essentie? Als de veilige afstand en een goede ventilatie voorhanden zijn, moet de verplicht mondmaskerdracht in klaslokalen op de schop, vindt CD&V. ‘Wanneer klaslokalen goed verlucht kunnen worden, bijvoorbeeld door te kiezen voor plaatselijke ventilatiesystemen, is dat niet nodig. Vlaanderen zou daarmee niet alleen staan: in veel andere landen geldt er geen mondmaskerplicht in klaslokalen’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20