Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 20 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Experts eisen volledige heropening van onderwijs: ‘School is geen onveilige plek’

Logo Business AM
Coronacrisis

12/08/2020 | Wouter Verschelden | 2 min leestijd

A student wearing a face mask is offered hand gel before entering the classroom at Les Magnolias primary school during the partial lifting of coronavirus, COVID-19, lockdown regulations in Brussels, Monday, May 18, 2020. Belgium is taking the next step in its relaxation of the coronavirus lockdown on Monday, with more students going to school, markets and museums reopening and the snip of a barber's scissors filling the air again. (AP Photo/Francisco Seco)

In een open brief vraagt de Belgian Pediatric COVID-19 Task Force, een werkgroep van kinderpsychologen, -artsen, -psychiaters, en -verpleegkundigen, om een volledige heropening van de scholen. Ze eisen dat alle kinderen opnieuw voltijds naar school kunnen.

In het vorige schooljaar viel het onderwijs door de lockdown op een bepaald moment volledig stil. Dit werd achteraf door veel beleidsmakers betreurd: het was een maatregel die niet had gemoeten, en toch grote negatieve impact had op de jongere bevolking. Alleen: het vergt moed om in paniekerige tijden te zeggen dat zaken zoals scholen toch moeten openblijven, vooral tegen de onderwijsbonden in.

Maar de werkgroep van experts is nu wel glashelder, ook over onderwijs dat maar een op halve of minder kracht zou verlopen: ‘Een werking van 50 en zelfs 80 procent is niet voldoende en hetzelfde geldt voor afstandsonderwijs. Want school is meer dan leren, er is het sociaal contact, de ondersteunende rol die een leerkracht kan hebben voor een kwetsbaar kind enzovoort.’

‘Als je de scholen sluit, geef je daarenboven een boodschap dat onderwijs niet zo belangrijk is én dat de school een onveilige plek is. Die ‘onterechte boodschap’ moet zo snel mogelijk ontkracht worden. En dat kan het beste gebeuren door een volledige heropstart van de scholen op 1 september’, zo schrijft de groep in haar open brief.

‘Onderwijs op school kan perfect veilig gebeuren: kijk maar naar de jeugdkampen van deze zomer. Daar waren ‘slechts een beperkt aantal besmettingen’. Daarbij komt dat wetenschappelijk onderzoek intussen heeft uitgewezen dat de overdracht van COVID-19 door kinderen beperkt is. Er is geen enkele medische reden waarom een volledige heropstart van de scholen niet mogelijk zou zijn.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.401.165
 • Aantal
  doden
  950.459
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  99.649
 • Aantal
  doden
  9.937
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks