Canada wil dat China zich terugtrekt uit Canadese bedrijven die lithium mijnen: “Niet dezelfde waarden”

Canada wil dat China zich terugtrekt uit Canadese bedrijven die lithium mijnen: “Niet dezelfde waarden”
Een arbeider met het metaal lithium, in de lithiumverwerkingsfabriek van SQM (Sociedad Quimica Minera) in het Chileense Antofagasta, op 13 september 2022.

Canada wil niet langer dat China een belang heeft in zijn lithiumproducenten. Een veelbetekenende ommezwaai.

Waarom is dit belangrijk?

Lithium geldt als sleutelelement voor de energietransitie. Het alkalimetaal is namelijk essentieel voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, die in de komende decennia de wagens met verbrandingsmotor moeten vervangen.

Het nieuws: Canada wil China weren uit zijn lithium-mijnbouwers.

Ottawa heeft drie Chinese groepen gelast hun belangen in Canadese bedrijven die belangrijke metalen winnen, af te stoten.

  • Zo werd Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources gelast zich terug te trekken uit de Canadese lithiumproducent Power Metals;
  • Chengze Lithium International moet dan weer zijn belang in Lithium Chile (hoofdzetel: het Canadese Calgary) opgeven;
  • Zangge Mining Investment (Chengdu) werd opgedragen zijn investering in Ultra Lithium, een andere Canadese grondstoffendelver, af te bouwen.

China is dus het rechtstreekse doelwit. Enerzijds omdat het de westerse waarden niet deelt. Anderzijds omdat het een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van het land, luidt het. Deze conclusie volgt op een onderzoek van de Canadese inlichtingendiensten waarin werd gesteld dat Chinese investeringen een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

  • Minister van Industrie François-Philippe Champagne zei dat Canada open blijft staan voor directe buitenlandse investeringen van bedrijven die “onze belangen en waarden delen”, maar dat het land “resoluut zal optreden wanneer investeringen onze nationale veiligheid en kritieke toeleveringsketens van mineralen bedreigen”.

Aangemoedigd door Washington

Analyse: Ottawa wil, aangemoedigd door Washington D.C., afstand nemen van Peking.

  • Tegelijk met deze aankondiging maakte Canada ook bekend dat de Noord-Amerikaanse staat slechts bij uitzondering overheidsinstanties zou toestaan te investeren in zijn essentiële delfstoffenbedrijven. Ook hier staan Chinese groepen in de vuurlinie.
  • Maar Ottawa is ook bezig de economische banden met zijn westerse bondgenoten te versterken op het gebied van kritieke grondstoffen.
  • Het initiatief wordt toegejuicht door de VS. “Dit is een verschuiving qua focus van het Canadese nationale veiligheidsbeleid, van traditionele nationale veiligheidsrisico’s naar kritieke risico’s voor de toeleveringsketen”, vertelde voormalig ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Handel Nazak Nikakhtar aan de Financial Times.
  • China staat hier duidelijk negatief tegenover, maar raakt niet in paniek. Zijn raffinaderijen verwerken nog steeds meer dan de helft van het wereldaanbod. Het zou anders zijn als Australië, ’s werelds grootste lithiumproducent, dezelfde weg zou volgen als Canada en Chinese groepen zou uitsluiten. Ook Europa probeert overigens zijn afhankelijkheid van Chinese lithiumraffinaderijen af te bouwen.

“Vraag naar lithium zal meer dan vertienvoudigen”

De context: de race om lithium is in volle gang.

  • Als essentieel onderdeel van batterijen wordt lithium gezien als een sleutelelement voor de groene overgang – hoewel de winning ervan allesbehalve groen is.
  • Volgens schattingen van het IEA zal de wereldwijde vraag naar lithium de komende twintig jaar meer dan vertienvoudigen.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.