Burn-out bedreigt meer dan een kwart van de werknemers

Een nieuw internationaal onderzoek naar de mentale gezondheid van werknemers onthult een alarmerende situatie: 27 procent van de werknemers loopt een hoog risico op een burn-out.

In het nieuws: Een onderzoek heeft alarmerende conclusies getrokken over de geestelijke gezondheid van werknemers.

  • Het onderzoek werd uitgevoerd door Workday, een leverancier van oplossingen die organisaties helpen om hun mensen en kapitaal te beheren. Het bedrijf bevroeg 2,6 miljoen werknemers in meer dan 850 bedrijven en 12 bedrijfssectoren over de hele wereld, waaronder België.
  • Het rapport – geraadpleegd door onze collega’s bij Le Soir – laat zien dat alle looncategorieën het risico lopen op een burn-out, maar op verschillende niveaus.
    • Dus in organisaties met een hoog risico op overbelasting hebben managers meer kans op een burn-out dan in bedrijven met een laag risico: 33 procent versus 15 procent. En deze werkdruk heeft uiteraard gevolgen voor de andere werknemers, aangezien volgens het rapport van Workday de medewerkers van organisaties die worden geleid door managers met een hoog risico op burn-out zelf 19 procent meer kans hebben op een burn-out hebben.
    • In bedrijven met een laag risico op overbelasting lopen werknemers daarentegen slechts 12 procent meer kans op een burn-out, zelfs als de geestelijke gezondheid en het algemene welzijn van hun manager te wensen overlaten.

Meer en meer Belgen hebben last van een burn-out

Opgemerkt: Het meest verontrustende van dit alles is dat de trend in België stijgend is.

  • “Onze studie toont aan dat het risico op burn-out blijft toenemen”, benadrukte Dorien Roes, Country Manager Belux van Workday. “Deze bevinding komt overeen met de recente conclusies van IDEWE (de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, red.) die onthullen dat in 2023 Belgische werknemers een hoger risico op burn-out hadden dan in 2022 en dat sinds 2014 het aantal werknemers dat een hoog niveau van ongemak ervaart, met 40% is gestegen.”
  • Toch zou de situatie sterk kunnen verbeteren en dit zou zowel voor de werknemers als voor de bedrijven voordelig zijn. “Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de werknemers vermindert niet alleen het ziekteverzuim en het personeelsverloop, maar versterkt ook de productiviteit en helpt om hooggekwalificeerd talent aan te trekken en te behouden.”

Genoteerd: Workday benadrukt echter dat de situatie niet noodzakelijkerwijs te wijten is aan een gebrek aan aandacht van bedrijven voor de mentale gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Veel leidinggevenden zijn zich simpelweg niet bewust van het risico dat op hen rust, omdat ze geen consistente methode hebben om de gevoelens van hun personeel te evalueren.

  • Er kunnen – en zouden zelfs moeten – maatregelen worden genomen in bedrijven om de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers te beoordelen, om ziekteverzuim tegen te gaan, maar ook om hun aantrekkelijkheid te vergroten, terwijl de productiviteit en de loyaliteit van werknemers worden gestimuleerd.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.