In een interview met CNBC schetste Mohammad Daoud Sultanzoy, de burgemeester van Kaboel, een grimmig beeld over de situatie in Kaboel na de verovering door de taliban. “Miljoenen mensen dreigen in een situatie van hongersnood terecht te komen”, zei hij.
De situatie in Afghanistan oogt niet bepaald rooskleurig voor de inwoners sinds de taliban daar de macht hebben overgenomen. Voornamelijk in Kaboel is er sprake van schrijnende taferelen. Volgens de burgemeester van de hoofdstad van Afghanistan dreigen miljoenen mensen in een situatie van hongersnood en armoede terecht te komen.
Gezondheidszorg op instorten
UNICEF waarschuwde ook al dat 1 miljoen Afghaanse kinderen dreigen uit te hongeren. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde dan weer dat de gezondheidszorg van het land “op instorten staat” omdat duizenden gezondheidsinstellingen door gebrek aan financiële middelen moeite hebben om medische benodigdheden te kopen en hun personeel te betalen.
Sultanzoy werd vorig jaar burgemeester van Kaboel, voordat de taliban de macht heroverden. Hij bleef in Kaboel, terwijl andere hooggeplaatste politici het land ontvluchtten toen de hoofdstad door talibanstrijders werd veroverd. In het interview met CNBC stelde de burgemeester zich openlijk de vraag wat Afghanistan de afgelopen 20 jaar heeft bereikt. “Waarom al die jaren, 20 jaar strijd, 20 jaar slachtoffers, en ineens zijn we waar we 20 jaar geleden waren?”, aldus Sultanzoy.
“Veel onzekerheden”
“Afghanen worstelen op dit moment met veel onzekerheden,” zei Sultanzoy. “We weten niet wat er gaat gebeuren met de economie, met de dagelijkse gang van zaken, met de vrijheden tot onderwijs voor meisjes en vrouwen, veel onbekenden en veel angsten die zeer legitiem zijn.”
De Afghanen hebben onder meer ongelooflijk veel moeite om geld af te halen aan een bankautomaat. Sinds de machtsovername door de taliban is het merendeel van de banken gesloten en zijn de internationale geldstromen zo goed als opgedroogd.
Uit verschillende reportages van Robin Ramaekers, oorlogsjournalist bij VTM Nieuws, blijkt duidelijk hoe bepaalde bevolkingsgroepen geviseerd worden door de taliban. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld niet langer welkom op in de hogere klassen. “De vrouwen van Afghanistan willen niet veel, maar we willen naar school kunnen gaan”, zei Mahbouba, vrouwenrechtenactiviste in Afghanistan, in een recent interview met de journalist.
Lees ook: