Niet immuun voor onrust op de beurs: investeringsmaatschappij Warren Buffett boekt monsterverlies van bijna 44 miljard dollar

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de legendarische belegger Warren Buffett, heeft het afgelopen kwartaal geleden onder de verliezen op de aandelenmarkten.

Verschillende financiële media berichten dat Berkshire Hathaway een nettoverlies van maar liefst 43,8 miljard dollar (43 miljard euro) leed over het tweede kwartaal van dit jaar. Vorig jaar realiseerde Buffetts bedrijf over dezelfde periode nog een winst van 28,1 miljard dollar (27,6 miljard euro).

Ondanks dit forse verlies ging het bedrijfsresultaat van het conglomeraat – die de winsten omvatten van de talloze ondernemingen die het bezit, zoals verzekeringen, spoorwegmaatschappijen en nutsbedrijven – er in het tweede kwartaal op vooruit. In totaal bedroeg het resultaat 9,283 miljard dollar (9,118 miljard euro); dat is een stijging met 38,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Berenmarkt

Het conglomeraat van ‘het Orakel van Omaha’ bleek dus niet immuun voor de onrust waar de aandelenmarkten al een tijdje van in de ban zijn.

Context: de agressieve renteverhogingen van de Fed om de inflatie het hoofd te bieden, en de daaruit volgende vrees voor een recessie, hebben de beurzen in het tweede kwartaal in een berenmarkt doen belanden.

Zo boekte de S&P 500, de essentiële Amerikaanse beursindex, een verlies van meer dan 16 procent op kwartaalbasis – de grootste daling op kwartaalbasis sinds maart 2020, de aanvang van de coronacrisis. Voor de eerste helft daalde de beursindex met 20,6 procent, het slechtste eerste halfjaar sinds 1970.

Aandeel Berkshire

Ook het aandeel Berkshire ging er in het tweede kwartaal op achteruit. Het zakte met meer dan 22 procent, en is nu met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van de all-time high die op 28 maart werd bereikt. Toch doet het Berkshire-aandeel het aanzienlijk beter dan de S&P 500, met een daling van 2,5 procent tegenover het verlies van 13 procent dat de aandelenbenchmark tot nu toe heeft geleden.

Daarnaast drong Berkshire zijn opkoopprogramma van de eigen aandelen terug. Het bedrijf kocht het afgelopen kwartaal voor 1 miljard dollar aan eigen aandelen, tegenover een bedrag van 3,2 miljard dollar (3,143 miljard euro) in de eerste drie maanden van 2022, weet de Nederlandse zakenkrant FD.

De cashpositie van de investeringsfirma lag aan het eind van het tweede kwartaal op 105,4 miljard dollar (103,5 miljard euro), tegenover 106,3 miljard dollar (104,4 miljard euro) aan het eind van het eerste.

Oliebedrijven

Eén bedrijf waar Buffett erg lijkt in te geloven, en dat het ook fantastisch doet, is het Amerikaanse olieconcern Occidental Petroleum. Berkshire heeft sinds maart zijn belang hierin gestadig uitgebreid, waardoor het nu een belang van 19,4 procent heeft, dat ongeveer 10,9 miljard dollar (10,7 miljard euro) waard is.

Neal Dingamm, analist bij de Amerikaanse bankholding Truist, sluit niet uit dat Buffett alle aandelen van Oxy wil kopen. “We zijn ervan overtuigd dat hij de resterende aandelen zal aanschaffen zodra het bedrijf investeringswaardig wordt”, zei hij in juni in een interview met Business Insider.

In 2020, te midden van de coronacrisis, heeft Buffett ook zijn eerste aandelen van Chevron gekocht. Intussen heeft hij ook zijn belang in deze oliemaatschappij al meermaals vergroot. Sinds april is hij de op drie na grootste aandeelhouder van Chevron.

Geen activistische belegger

Bedrijven uit de oliesector hebben sinds de start van de oorlog in Oekraïne volop kunnen profiteren van de gestegen olieprijs. Tussen 3 januari en 11 juli is de aandelenkoers van Occidental Petroleum gestegen met maar liefst 90 procent. De beurswaarde van Chevron is gedurende diezelfde tijdspanne toegenomen met 19 procent. Dat terwijl tal van andere aandelen gebukt gaan onder de stijgende levensduurte, hogere rentes en een recessievrees.

Critici stellen zich intussen wel de vraag of Buffett met zijn jongste investeringen niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Voorstanders van de multimiljardair voeren dan weer aan dat hij met zijn investeringen mee het beleid van die bedrijven kan bepalen. Buffett staat er echter niet voor bekend een activistische belegger te zijn.

Berkshire deed overigens niet alleen deals met oliebedrijven. Zo gaf het investeringsvehikel in april nog aan met 4 miljard dollar in laptopmaker HP te stappen.  

Meer