Warren Buffett stapt met 4 miljard dollar in laptopmaker HP

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de legendarische belegger Warren Buffett, heeft een belang in computer- en printerproducent HP ter waarde van 4,2 miljard dollar gekocht. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Berkshire heeft nu 11 procent van het bedrijf in handen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat Berkshire aandelen HP aan zijn portefeuille toevoegt, geeft aan dat de 91-jarige Buffett nog steeds gelooft in Amerikaanse bedrijven, en dus de economie van de VS. Ook nu de Oekraïne-oorlog het risico van een tragere wereldwijde groei en (nog) hogere inflatie doet toenemen.

De ingediende documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaven niet aan of het Orakel van Omaha de investering in HP zelf deed, of dat de transactie werd uitgevoerd door een van de twee portefeuillebeheerders in zijn team.

De twee managers in kwestie, Todd Combs en Ted Weschler, overzagen aan het eind van vorig jaar iets minder dan een tiende van de aandelenportefeuille van het bedrijf: zo’n 351 miljard dollar. Buffett is van oudsher echter degene die de knoop doorhakt bij grotere transacties.

Opmerkelijke verschuiving

De aankoop van 121 miljoen HP-aandelen is de derde miljardeninvestering van Berkshire in ongeveer een maand tijd. Eerder waren er de overname van verzekeraar Alleghany ter waarde van 11,6 miljard dollar en de 7,5 miljard dollar kostende aandelenverwerving van het energiebedrijf Occidental Petroleum.

Dat is een opmerkelijke verschuiving voor een bedrijf dat de voorbije zes jaar de grote deals grotendeels aan zich voorbij heeft laten gaan omdat de aandelenwaarderingen de pan uit rezen, werpt de Financial Times op. Buffett had in februari nog geklaagd over het gebrek aan aantrekkelijke investeringen. Hij schreef in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders dat hij en zijn rechterhand Charlie Munger “weinig vinden dat ons enthousiasmeert”.

Het aandeel HP steeg met 10 procent in de nabeurshandel na de investering, waardoor Berkshire de grootste aandeelhouder van het bedrijf werd, volgens gegevens van Refinitiv en Bloomberg.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20