Oxy-koopwoede Warren Buffett houdt aan

Meesterbelegger Warren Buffett verhoogt zijn aandeel in oliegigant Occidental Petroleum opnieuw. Berskhire Hathaway, zijn conglomeraat, bezit intussen 18,7 procent van het bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

Oxy is dit jaar het best presterende aandeel in de belangrijke Amerikaanse beursindex S&P 500 geweest. De stijging met ongeveer 112 procent tot nu toe dankt het bedrijf vooral aan de uit de pan rijzende olieprijzen.

Het conglomeraat kocht dinsdag en woensdag nog eens 12 miljoen aandelen van Occidental Petroleum (ticker: Oxy) voor een totaalbedrag van ongeveer 698 miljoen dollar, volgens een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Hierover bericht het Amerikaanse zakenmedium CNBC. Het “Orakel van Omahahad vorige week al 9,9 miljoen Occidental-aandelen bijgekocht.

Gewone en preferente aandelen

Berkshire bezit nu 175,4 miljoen gewone aandelen ter waarde van 10,8 miljard dollar, en is daarmee verreweg de grootste aandeelhouder geworden.

Berkshire bezit ook voor 10 miljard dollar aan preferente Oxy-aandelen. Het investeringsvehikel beschikt over warrants (derivaten die de houder het recht geven om een onderliggende waarde tegen een vaste prijs op of voor een bepaalde vervaldatum te kopen of te verkopen, red.) om nog eens 83,9 miljoen gewone aandelen te kopen voor 5 miljard dollar, of 59,62 dollar per stuk.

  • Bij preferente aandelen worden dividenden met vaste intervallen uitgekeerd – ongeacht de winstgevendheid van het bedrijf, dus.
  • Bij gewone aandelen worden pas dividenden uitgekeerd als het bedrijf winstgevend is.

De preferente aandelen zijn het gevolg van een investering van 10 miljard dollar in het olie- en gasbedrijf om zijn overname van Anadarko Petroleum, een andere Amerikaanse onderneming, in 2019 te helpen financieren.

Niet altijd bullish geweest

Buffett was niet altijd zo bullish over Oxy. Hij maakte zich initieel zelfs zorgen over zijn investering. In een speech op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 2020 noemde hij zijn aandelen Oxy zelfs een vergissing; de prijs van WTI-ruwe olie was toen namelijk tot onder de 30 dollar per vat gedonderd.

Maar hij hield de lange termijn voor ogen: “De olieprijzen zullen bepalen of bijna elk olie-aandeel op termijn een goede investering is”, zei hij toen tegen CNBC. “Als olie ver omhooggaat, verdien je veel geld”, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20