Het aantal besmettingen gaat fors omhoog in Brussel, een effect van ’terugkeerders’ uit het buitenland. Maar het rommelt er nu over de opvolging van die reizigers uit het buitenland. De MR, in oppositie in het Brussels Gewest, klaagt aan dat haar burgemeesters de lijsten niet krijgen van het Brussels Gewest. Daar maakt de flamboyante Alain Maron (Ecolo) het mooie weer: hij geeft toe dat hij de lijsten niet geeft, maar stelt dat de opvolging door zijn diensten gebeurt. Enkel als mensen de richtlijnen niet volgen, is het aan de burgemeesters. En dat is nog geen enkele keer nodig geweest, volgens Maron.
In het nieuws: Een golf van berichten over de ‘nieuwe’ varianten van COVID.
De details: Het oprukken van een ‘Zuid-Afrikaanse’ en ‘Britse’ variant wordt aangegrepen door de ‘experten’ om weer strengere maatregelen te bepleiten.
- Vanmorgen was er gezondheidsoverleg in Brussel over de coronatoestand. Dat is nodig omdat de cijfers niet goed zijn, maar vooral omdat het politiek knettert.
- Het gaat immers niet de goede kant op met de cijfers in België. Die zitten nu gemiddeld op 2.083 nieuwe besmettingen per dag, een stijging van 28 procent. Het goede nieuws is dat er veel meer getest is: dagelijks gemiddeld 43.700 tests, en dat de positiviteitsratio nu wel veel lager is. Die tikt af op 5,4 procent.
- Maar het probleemkind van het moment is de hoofdstad: de cijfers in Brussel zijn enorm gestegen. Vorige week sprongen de besmettingen daar met 94 procent omhoog. Dat lag vooral aan terugkerende reizigers, want 70 procent van alle personen die naar het buitenland was geweest, woont in dat Brussels Gewest.
- Zeker in de rijkere gemeenten in het zuiden van de hoofdstad, zoals Elsene, Sint-Gillis en Etterbeek, klommen de cijfers plots sterk. In Etterbeek raakte men tot aan meer dan 300 besmettingen per 100.000 inwoners.
- Al een aantal dagen trekt de burgemeester van die laatste gemeente, Vincent De Wolf (MR), aan de alarmbel. Want hij krijgt geen enkele info door van het Brussels Gewest over die personen.
- De Brusselse Gewestelijke Gezondheidsinspectie heeft de data van iedereen die z’n PLF-formulieren invulde, toen hij of zij uit het buitenland terugkwam, allemaal mensen die verplicht zijn twee coronatests af te leggen en in quarantaine te gaan.
- In Vlaanderen en Wallonië hebben de gewesten die info al vanaf deze week officieel gedeeld met de lokale besturen. De gemeenten moeten enkel een protocol afsluiten met het gewest. Zo weten de hulpdiensten wie potentieel besmet is (als ze zelf een interventie zouden moeten doen), maar kunnen ze ook opvolgen of de maatregelen worden nageleefd.
- De Wolf trok daarover ten aanval tegen de Brusselse regering, maandag al in de lokale pers, vanmorgen op Radio 1. ‘Alain Maron (Ecolo) wil alles zelf doen, hij wil de burgemeesters niet inschakelen. Maar op deze manier vaar ik blind. Mochten we weten wie in quarantaine moet blijven, zouden we die mensen kunnen contacteren. Ofwel door de wijkagenten, ofwel door gemeentepersoneel’, zo stelt De Wolf aan Bruzz.
- Etterbeek heeft een groot aantal inwoners met Franse nationaliteit, waaronder veel expats. Zij keerden voor de kerstperiode bijna allemaal terug naar het zuiden.
- Dat De Wolf de zaak aankaart, is geen toeval. De Etterbeekse burgemeester is een van de kopstukken van de MR in Brussel. Die zitten in het gewest in oppositie. En onderhuids is een grotere ‘institutionele’ strijd aan de gang: zijn het de 19 Brusselse gemeenten of eerder het Brussels Gewest dat een aantal taken in de hoofdstad moet invullen? Zeker in deze pandemie komt dat tot uiting: ieder wil daarbij zo veel mogelijk terrein bezetten, terwijl de overlap van bevoegdheden tussen een stadsgewest en liefst 19 gemeenten toch groot is.
- Maron zelf wilde niet reageren, maar liet op Radio 1 een verklaring voorlezen. ‘Dit is een politiek spel in Brussel. Want er is een opvolging van de reizigers, ze worden opgebeld. En als ze geen opvolging geven aan de vragen, en als ze de regels niet naleven, dan worden de burgemeesters op de hoogte gebracht’, zo stelt Maron. Maar vreemd genoeg: hij verklaart ‘dat dat tot nu toe nog niet nodig zou geweest zijn‘.
- Dat laatste bevestigt Inge Neven, het hoofd van die gewestelijke Gezondheidsinspectie die voor Maron werkt. Zij hebben tracers in dienst die iedereen opbellen, en ook 60 ‘field agents’ die controles ter plaatse uitvoeren. ‘Mocht die persoon zich nog altijd verzetten, dan zouden we de politie inschakelen. Maar dat hebben we tot nu toe nog niet moeten doen’, zo stelde Neven.
- Die wel erg minimale invulling van de taak van de lokale politie wringt bij De Wolf, die graag meer zou doen vanuit ‘zijn’ gemeente. Vraag is of het overleg in Brussel vandaag iets zal opleveren, maar ondertussen zijn uiteraard de meeste reizigers uit het buitenland in Brussel al twee weken terug thuis.
The big picture: Het is niet het enige dossier waarin het knettert tussen de MR en de linkerkant, in de hoofdstad.
- ‘400 mensen zo bijeen, in volle medische crisis, terwijl het voor de contactberoepen verboden is hun job te doen. En dat om dan de politie aan te vallen? Helaas erg voorspelbaar, en toch werd deze betoging toegelaten. Burgemeester Emir Kir moet zich verantwoorden’, zo tweette Georges-Louis Bouchez (MR) gisteren fel.
- Aanleiding waren de Brusselse rellen, die een spoor van vernieling aan het Noordstation trokken. Er werd brand gesticht, een politiekantoor werd kort en klein geslagen, bushokjes vernield en massaal geweld gebruikt tegen politieagenten. Uiteindelijk pakte de politie zelf liefst 116 mensen op.
- Zelfs de koning kwam terecht in de rellen: Filip was op weg naar huis, het kasteel van Laken, na een werkdag in Brussel. De wagen, een zwarte gepantserde Mercedes met nummerplaat 1, kwam vast te zitten door de toestanden. Maar tussen hem en de relschoppers bleef altijd wel het politiekordon: gevaar was er dus nooit echt voor het staatshoofd.
- Dat de MR meteen op de rellen sprong, mag niet verbazen. Bouchez maakt al maanden van ‘geweld tegen de politie’ zijn stokpaardje, en laat bij elk incident niet na eraan te herinneren dat zijn partij aan de kant van de ordediensten staat.
- Meer zelfs: bij de regeringsvorming aasde de MR op Binnenlandse Zaken, waarbij verschillende mensen aan tafel de kans groot achtten, dat Bouchez zelf die post zou nemen, om dan als een soort Sarkozy-figuur z’n carrière te kunnen maken. De voormalige Franse president begon ook op Binnenlandse Zaken, en net als Sarkozy staat Bouchez bekend als ‘hyperprésident‘.
- Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageerde scherp: ‘Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde. Onderzoeken zijn volop bezig. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd. Relschoppers zullen niet vrijuit gaan.’ Het gaf meteen wat kleur aan het law-and-order-verhaal dat de liberalen graag vertellen.
- Maar de linkerzijde zit meer verveeld met de zaak. Want de rellen zijn begonnen als reactie op het overlijden van de 23-jarige Ibrahima Barrie, een uur nadat de politie hem arresteerde. ‘Het zoveelste slachtoffer van politiegeweld‘, zo is de claim van de demonstranten.
- Daarbij pookt de advocaat van de familie, Alexis Deswaef, de zaak stevig op. Hij erkende dat Barrie overleed aan een hartafwijking, maar stelt vragen bij de omstandigheden van het overlijden. ‘Er is valse informatie aan journalisten doorgespeeld, dat de jongen onder invloed van drugs was, om hun eigen fouten te dekken en aan victim blaming te doen. Dat is onaanvaardbaar’, stelde die op Radio 1.
- Dat er bij een deel van de Brusselse bevolking ongenoegen leeft over het politiegeweld, is een understatement. En zeker bij de linkse kiezers leeft dat dossier. Nadat in het voorjaar Adil C., een 19-jarige man, stierf bij een politieachtervolging, braken er ook rellen uit. De man omzeilde de coronaregels, maar z’n brommer werd bij een achtervolging in Anderlecht geraakt door een combi. Terwijl de MR ongecompliceerd de kant van de politie kiest, is dat voor PS, Ecolo, maar ook Groen en de Vooruit in Brussel een veel genuanceerder verhaal.
- Bovendien kampt de politiek met een erg vocale en actieve politievakbond VSOA. Die heeft sinds enige tijd sociale media ontdekt, en deelt zowat alle, vaak bijzonder schokkende, beelden van politiegeweld en aanvallen van demonstranten. Dat zet het debat, zeker op sociale media, meteen op scherp: extreemrechts gebruikt de beelden massaal om hun achterban te voeden.
Pijnlijk: De teller die de Vlaamse regering lanceerde voor de vaccins, is alweer offline.
- Met een grote persconferentie kondigde Jan Jambon (N-VA), de Vlaamse minister-president, de nieuwe vaccinuitrol aan. Goed nieuws dus: het einde is in zicht.
- Daarbij hoort ook een teller die lekker aantikt, telkens er nieuwe gevaccineerden bijkomen. Zo’n teller werd overigens al informeel in elkaar gebokst, maar deze zou dus de ‘officiële variant’ worden voor Vlaanderen.
- Alleen, de zaak werd gelanceerd met foute data. ‘We zijn voorbarig geweest’, klinkt het in Het Nieuwsblad. Zo moest de Vlaamse regering toegeven dat het niet klopt dat er al 34.500 Vlamingen zijn ingeënt, het gaat om ‘minstens 31.500 mensen’.
- Een ‘vergissing van de firma‘, stelt Zorg en Gezondheid. ‘We hadden weinig tijd om het goed voor te bereiden en zijn voorbarig geweest. Toen we merkten dat de cijfers niet klopten, zijn we op onderzoek gegaan en op een aantal problemen gestoten.’
Money, money, money: Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zet door met z’n effectentaks.
- Gisteren in de Kamer legde Van Peteghem, de CD&V-vicepremier, zijn voorstellen neer voor een effectentaks, vanaf effectenrekeningen van 1 miljoen euro.
- Dat is de zogenaamde ‘rijkentaks’ waar de socialisten van droomden, zij het dan in de Vivaldi-versie. Het was vooral voor de PVDA aanleiding om urenlang de taks tot de grond gelijk te maken gisteren, zij noemen het de ‘effectloze taks’.
- Bij de N-VA is de kritiek er vooral op het feit dat er extra taksen bijkomen, terwijl daar nergens een lastenverlaging tegenover staat in het regeerakkoord. In de paars-gele deal die de N-VA met de PS sloot, was wel sprake van een lastenverlaging, zo herhaalde de N-VA in de Kamer.
- Waar beide oppositiepartijen het over eens zijn: dit is geen taks die enkel de rijken treft. Immers, een pak ‘kleine’ beleggers, die in tak23-producten belegt, dat zijn levensverzekeringen en dergelijke, die zal onrechtstreeks ook de taks betalen.
- Van Peteghem weerlegde de kritiek, want die producten krijgen al een pak fiscale voordelen. En opvallend: de PS diende uiteindelijk haar alternatieve plan B, een taks op alle effectenrekeningen, niet in. Daarmee loopt ook de Kamerfractie, met rebel-fractieleider Ahmed Laaouej (PS), deze keer toch netjes in de pas.