‘Iedere Vlaming krijgt voor de zomer een prik’

De Vlaamse regering stelde vandaag op een persconferentie haar vaccinatiestrategie voor. Minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam met het goede nieuws dat elke Vlaming die dat wil voor de zomer minstens één injectie kan verwachten.

Vlaanderen richt 120 vaccinatiecentra op waar telkens 20 vaccins per uur zullen worden gegeven. Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal geen enkel centrum zich op meer dan 15 kilometer van uw huis bevinden. De overheid heeft daar per gemeente 250.000 euro voor over en wil zo de vaccinatie vooruit laten gaan.

Minister-president Jan Jambon komt dan ook met de stevige ambitie dat ‘elke Vlaming die dat wil voor de zomer minstens één prik krijgt’. U komt via een brief, sms of mail te weten wanneer het uw beurt is om een vaccin te laten zetten. Als u niet kan, kunt u een ander moment kiezen. Als u niet reageert, contacteert de gemeente u. U zult nooit verplicht worden om zich te laten vaccineren.

Teller

De Vlaamse overheid zet ook een vaccinatieteller in het getouw die u kunt raadplegen via Vaccinnet. Op die teller ziet u hoeveel vaccins Vlaanderen al ontvangen heeft en hoeveel mensen hun eerste dan wel tweede dosis al gekregen hebben. Dat wordt afgezet tegenover de totale Vlaamse bevolking.

‘We kunnen het niet genoeg benadrukken: Vlaanderen is afhankelijk van de leveringen van vaccins om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren, maar deze teller kan motiverend werken’, zegt Jambon. ‘De boodschap is: laat je vaccineren, dan komen we hier allemaal samen sneller door.’

Voorrangsregels

De vraag is nu vooral wie voorrang krijgt. Er is nog discussie aan de gang of bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening voorrang moeten krijgen op gezonde ouderen, maar daar is nog niets over beslist. Al zal die volgorde stelselmatig minder belangrijk worden. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen uiteindelijk gevaccineerd geraken.

In Gent stelt schepen Rudy Coddens (sp.a) alvast het congrescentrum Flanders Expo ter beschikking. ‘Daar zullen minstens 150.000 mensen kunnen gevaccineerd worden’, zegt hij aan De Tijd.

Lees ook: Vandenbroucke: ‘Vaccinatie jongeren kan voor de zomer starten’

Meer