Coronavirus: daling ziekenhuisopnames valt stil

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft stijgen. Da’s nog steeds voor een groot deel te verklaren door het aantal tests dat serieus is opgedreven. Maar waar eerder deze week het aantal ziekenhuisopnames wel bleef dalen, valt die daling nu langzaam stil. Het gemiddeld aantal overlijdens wordt wel nog steeds kleiner.

Elke dag komen er gemiddeld 2.083 besmettingen met het coronavirus bij. De meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano hebben betrekking op de week van 4 tot en met 10 januari. Er is sprake van een stijging met 28 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor. Toen werden elke dag 1.620 nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld.

Meer testen, geen feestdagen

Die stijging heeft nog steeds minstens twee redenen. Eerst en vooral worden er veel meer mensen getest op een besmetting met het coronavirus. Tussen 4 en 10 januari werden gemiddeld 43.700 tests per dag afgenomen. De week daarvoor lag dat aantal nog een stuk lager, op iets minder dan 26.000. De positiviteitsratio daalt wel nog steeds, tot 5,4 procent.

Bovendien telt de vergelijkingsweek (de week waarmee de meest recente cijfers vergeleken worden) nog steeds een feestdag. Die week loopt namelijk van 28 december tot en met 3 januari. Het is ondertussen heel duidelijk dat mensen zich veel minder laten testen in weekends en op feestdagen. Die lagere cijfers spelen dan ook een belangrijke rol bij het bepalen van een gemiddelde.

Daling ziekenhuisopnames valt stil

Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog wel, maar die daling vertraagt enorm. Elke dag worden nu gemiddeld 125 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met amper vier procent in vergelijking met vorige week. Toen werden dagelijks gemiddeld 130 mensen gehospitaliseerd.

Die daling bedroeg gisteren nog 6 procent. Eergisteren was sprake van een daling met 9 procent en afgelopen maandag daalde het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames nog met 12 procent.

Gisteren nog werden 144 coronapatiënten opgenomen. 170 mensen mochten terug naar huis. In totaal liggen er nu 1.937 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. 360 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 184 mensen hebben beademing nodig.

Gemiddeld 53 overlijdens

Het aantal overlijdens daalt wel nog verder, tot gemiddeld 53 per dag. Dat is een daling met 19 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Toen stierven elke dag gemiddeld 65 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. In totaal bezweken nu al 20.250 landgenoten aan de ziekte.

Wanneer die cijfers vergeleken worden met die van eerder deze week, is er geen sprake van een daling. Maandag sprak Sciensano namelijk ook over gemiddeld 53 overlijdens per dag. Ook dinsdag maakte het gezondheidsinstituut datzelfde aantal bekend. Gisteren was sprake van gemiddeld 51 overlijdens per dag, maar dat aantal ligt nu dus opnieuw hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20