Brussels Airport annuleert alle vertrekkende vluchten maandag: “Kom niet naar de luchthaven”

De luchthaven van Zaventem heeft zondagavond beslist om op maandag geen passagiersvluchten te laten vertrekken. “Passagiers worden opgeroepen om niet naar de luchthaven te komen en hun vlucht om te boeken”, zegt Brussels Airport.

De luchthaven verwacht grote hinder door de nationale actiedag van de vakbonden over alle sectoren heen én van de specifieke staking van een groot deel van het veiligheidspersoneel (G4S).

Eerder op dag schatte Brussels Airport nog in dat “de passagiers tot 8 uur moeten wachten bij de security screening”. Er werd passagiers toen aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen op het vlak van proviand en – indien nodig – van medicatie.

Maar zondagavond ging Brussels Airport nog een stap verder: alle vertrekkende vluchten worden geschrapt. “Er zullen geen passagiersvluchten vertrekken van Brussels Airport. Passagiers worden opgeroepen om niet naar de luchthaven te komen en hun vlucht om te boeken. Enkel aankomende (en cargo-) vluchten zullen worden uitgevoerd”, zegt de luchthaven in een mededeling.

Ook op dinsdag zijn nog lange wachttijden mogelijk wegens geannuleerde vluchten op maandag, voegde Brussels Airport eraan toe.

Piloten Ryanair

Het wordt een moeilijke week voor de luchthaven, want na het cabinepersoneel hebben nu ook de piloten van Ryanair zondag beslist om op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni te staken. Daardoor worden wellicht honderden vluchten geschrapt op de luchthavens van Zaventem en Charleroi.

Bij Brussels Airlines gaan piloten en cabinepersoneel dan weer staken van 23 tot 25 juni.

Het gaat niet om een Belgisch fenomeen. Op verscheidene Europese luchthavens is een golf van stakingen uitgebarsten, telkens met de werkdruk en de arbeidsomstandigheden als onderliggende drijfveer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20