‘Brussel in 2050 hetzelfde klimaat als Canberra’

Londen zal binnen 30 jaar een gelijkaardig klimaat hebben als Barcelona en Istanboel, het weer in Amsterdam zal op dat in Parijs lijken, terwijl Brussel een tweede Canberra wordt. Wie in Miami woont zal  zich op vlak van het klimaat in Rio de Janeiro wanen. Dat staat te lezen in een studie die door het wetenschappelijk vakblad PlosOne wordt gepubliceerd.

De studie geeft een beeld van wat verschillende steden te wachten staat wanneer de temperatuur in 2050 gemiddeld 2 graden Celsius hoger zal liggen dan in het pre-industriële tijdperk.

De onderzoekers gaan er van uit dat de steden van vandaag eenzelfde klimaat te wachten staat als steden die nu een kleine 1.000 kilometer zuidelijker liggen. Jaarlijks schuiven we dus zo’n 30 kilometer naar het zuiden op. Als de studie een goede voorspeller is, wacht ook Brussel een warmer klimaat, vergelijkbaar met dat van het Australische Canberra.

“Brussel wordt Canberra”

Volgens de Nederlandse website Klimaatinfo:

“heeft Canberra een gematigd zeeklimaat. Door zijn iets hogere ligging dan de steden aan de Australische kust heeft Canberra wel grotere temperatuurverschillen. Het is een van de weinige steden waar het in de winter kan vriezen. Soms duikt de thermometer zelfs enkele graden onder nul. De zomers in Canberra zijn aangenaam met gemiddeldes van rond de 25°C.”

In Brussel zou de gemiddelde temperatuur in de warmste zomermaand oplopen tot 28,2 graden, of 5,2 graden meer dan vandaag. De gemiddelde jaartemperatuur zou 1,8 graden Celsius hoger liggen dan vandaag.”

Die warmere zomers hebben een kostprijs, met hittegolven die temperaturen boven de 40 graden zullen laten opmeten en periodes van grote droogte, zoals die die in 2008 Barcelona trof. De Catalaanse hoofdstad moest toen miljoenen euro uitgeven om drinkbaar water in te voeren.

75% van alle steden zal belangrijke klimaatveranderingen ondergaan

De onderzoekers gaan uit van een scenario waarbij de CO2-uitstoot in 2040 piekt om daarna te dalen. Driekwart van alle 500 grootste steden zullen belangrijke klimaatveranderingen ondergaan. 1 op 5 steden – waaronder Kuala Lumpur, Jakarta en Singapore – zullen weersomstandigheden moeten trotseren die tot op vandaag ongezien zijn.

Volgens hoofdonderzoeker Tom Crowther van de universiteit van Zürich,  is de grootste uitdaging waarvoor de wereld staat niet langer het exact berekenen van de impact van de klimaatwijziging, maar wel mensen te motiveren om actie te ondernemen door de voelbare veranderingen in beeld te brengen. “Het is moeilijk om te visualiseren hoe een temperatuurstijging van 2 graden het dagelijks leven kan beïnvloeden.”

De Europese zomers en winters worden warmer, met gemiddelde temperatuurstijgingen van respectievelijk 3,5 en 4,7 graden Celsius. Hoe verder een stad zich van de evenaar bevindt, hoe harder ze getroffen zal worden, besluiten de onderzoekers.

Meer