Britten en Ieren willen samen WK voetbal organiseren

Groot-Brittannië en Ierland willen in 2030 gezamenlijk de organisatie van de Fifa World Cup op zich nemen. Haalbaarheidsstudies hebben uitgewezen dat een gezamenlijk bod belangrijke troeven zou kunnen voorleggen. Dat heeft Noel Mooney, algemeen directeur van de Football Association of Ireland, gezegd. Volgens hem is er een sterke kans dat er inderdaad een gezamenlijk Brits-Iers bod zal volgen.

‘De haalbaarheidsstudie heeft duidelijk aangetoond dat Groot-Brittannië en Ierland in staat zijn om een interessant en een geloofwaardig bod voor de Fifa World Cup 2030 in te dienen,’ aldus Mooney. De discussies rond de brexit hebben het water blijkbaar niet te diep gemaakt.

Eeuwfeest

Een definitieve beslissing over een eventueel gezamenlijk bod zou over drie jaar worden genomen. Twee jaar later zou de Fifa een definitieve keuze voor de organisatie maken.

Het Brits-Ierse bod moet daarbij wel op sterke concurrentie rekenen. Mogelijk zal de Fifa opteren voor een Zuid-Amerikaans voorstel, waarbij Uruguay, Argentinië, Chili en Paraguay samen voor de organisatie van het evenement zouden instaan.

Belangrijk daarbij is dat de Fifa World Cup 2030 het eeuwfeest van het evenement betekent. Het eerste wereldkampioenschap werd in 1930 in Uruguay georganiseerd. Een Zuid-Amerikaans bod zou dan ook uit sentimentele redenen een favoriet kunnen zijn.

China

Maar volgens sommige partijen zou de Fifa wel eens een voorkeur kunnen tonen voor China. Daarmee zou het evenement volop kunnen profiteren van de opportuniteiten die China met zijn groeiende middenklasse en toenemende interesse in de voetbalsport te bieden heeft.

Om China in staat te stellen het evenement te organiseren, zou de Fifa echter zijn reglement moeten aanpassen. Momenteel mag een continent bij de organisatie van het evenement maximaal een keer in twaalf jaar aan bod komen. De Fifa World Cup 2022 wordt echter in Qatar georganiseerd. China zou dan ook normaal acht jaar later niet in aanmerking kunnen komen.

Daarnaast behoort ook een Balkan-bod – van Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Servië – tot de mogelijkheden. Er is ook een intercontinentaal voorstel, waarbij Marokko, Portugal en Spanje de organisatie voor hun rekening zouden nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20