Britse waakhond: ‘Met crypto kan je volledige belegging kwijtspelen’

De Britse financiële toezichthouder FCA waarschuwt voor de potentieel grote verliezen bij een belegging in een cryptomunt als bitcoin en gerelateerde beleggingen.

Net op de dag dat de koers van de bitcoin een klap van jewelste kreeg, komt de Britse Financial Conduct Authority met een waarschuwing voor consumenten die willen investeren in cryptomunten (zoals bitcoin of ethereum) of in beleggingen die aan zulke munten gekoppeld zijn. ‘Dit soort investeringen houdt zeer hoge risico’s in’, zegt de financiële waakhond. ‘Als consumenten in dit soort producten investeren, moeten ze bereid zijn al hun geld te verliezen.’

Intrinsieke waarde = 0 ?

Het grootste risico is uiteraard de enorme prijsvolatiliteit. De koers van bitcoin kan erg zenuwachtig op en neer gaan, met wel tientallen procenten op een dag. Dat betekent dat wie op het toppunt koopt daarna hoge verliezen riskeert. Dat de FCA zegt dat je alles kan verliezen, verraadt dat de toezichthouder de fundamentele waarde van cryptomunten als bitcoin op nul inschat.

Rond de intrinsieke waarde van bitcoin woedt al jaren een debat. Ook volgens veel centrale bankiers is die waarde nul, omdat er achter bitcoin geen achterliggende waarborg schuilt. Klassiek geld, zoals euro of dollar, wordt daarentegen deels gewaarborgd door staatsobligaties, goud en beleggingen bij de centrale bank. Maar volgens de voorstanders heeft bitcoin wel degelijk een intrinsieke waarde, als alternatief technologisch systeem voor het klassieke geldstelstel.

Geblokkeerd

De FCA ziet nog meer risico’s. Niet zozeer in de rechtstreekse aankoop van cryptogeld, maar in de ‘herverpakte’ beleggingen die online aangeboden worden. Volgens de toezichthouder moeten beleggers er zich bewust van zijn dat ze hun belegging in zulke cryptofondsen niet snel weer terug naar cash kunnen terugdraaien. In een dalende markt riskeer je zo geblokkeerd te raken.

‘De complexiteit van sommige producten maakt het voor consumenten moeilijk om de risico’s in te schatten. Er is geen garantie dat de cryptobelegging snel weer omgezet kan worden in cash, omdat die conversie afhangt van vraag en aanbod op de markt’, zegt de FCA. De toezichthouder waarschuwt beleggers ook voor de hoge kosten en commissies die sommige cryptobeleggingen.

De volledige waarschuwing vindt u hier.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20