Britse Tories en adviseurs roepen regering op om niet langer dagelijks coronacijfers te publiceren

De Britse regering moet stoppen met het publiceren van de dagelijkse coronacijfers omdat het virus nu “verre van de belangrijkste doodsoorzaak” is. Dat zegt een adviseur van het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk. 

Professor Robert Dingwall, lid van het vaccinatiecomité van de Britse regering, roept de Britten op om niet te panikeren over het stijgende aantal coronabesmettingen in het land. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 26.068 nieuwe gevallen geregistreerd. Maar volgens Dingwall is de stijging niet meer dan een “laatste golf van milde infecties” onder niet-gevaccineerde jongeren.

“De tijd om in paniek te raken over besmettingscijfers en deze obsessief te publiceren, is al lang voorbij”, schreef Dingwall op Twitter. “Zelfs de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames zijn in toenemende mate misleidend omdat betere behandeling de verblijfsduur verkort. Covid is nu verre van een belangrijke oorzaak van sterfte.”

“Mentaal gewicht”

Dingwall is niet de enige die oproept om de coronacijfers niet langer dagelijks vrij te geven. Verschillende Conservatieve parlementsleden lieten onlangs aan Politico weten dat ze vinden dat er een debat moet komen over wanneer er uiteindelijk gestopt moet worden met het publiceren van de cijfers. Een van hen vindt dat ze aanzetten tot te veel voorzichtigheid. Als de regering elke winter dagelijkse cijfers over de griep zou publiceren, zouden sommigen ook oproepen tot het opleggen van jaarlijkse beperkingen, zo luidt de redenering.

Nog een ander parlementslid zei aan Politico dat de dagelijkse cijfers een “mentaal gewicht” op de schouders van de bevolking leggen en dat de zaken nooit meer normaal zouden worden als er op Twitter en in de media voortdurend gespeculeerd zou worden over elke kleine piek waarmee het land te maken krijgt.

In een andere Tweet schreef Dingwall: “Ter herinnering: de geneeskunde kan ons niet onsterfelijk maken en het is zeer schadelijk voor de samenleving om te suggereren dat ze dat wel kan als we maar hard genoeg ons best doen. Op een dag zullen we allemaal sterven”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20